Tietovisa piristää kesäaivoja

Kyösti Piippo
Sysmä

Muutamalla sysmäläisterassilla järjestettävistä tietokilpailuista on tullut kuuman kesäkauden mukava ja piristävä tapahtuma. Sysmässä tietokilpailuja järjestävät ainakin Rantaterassi kirkonkylällä ja Yhden lehmän pubi Vintturissa.
Rantaterassin isäntä Ari Ahonen muistelee, että tietovisa aloitettiin 7 vuotta sitten vanhan terassirakennuksen tiloissa ja kisa on jatkunut haluttuna tapahtumana kesästä toiseen.
–Tämä on sellaista myyntiä tukevaa toimintaa ja keskiviikkoilta on ollut varsin sopiva ajankohta kisan järjestämiseksi.
Tietovisaan Rantaterassilla on osallistunut säännöllisesti kymmenkunta 2 – 4 -henkistä joukkuetta. Vierailevat venemiehistöt ovat nostaneet joinakin keskiviikkoina joukkueiden määrän reilusti yli kymmenen. Vakiojoukkueista mainittakoon tässä Sofiat, Tietäjätamarit, Vintturin Viisastelijat, Artolax, Pumppuveikot, Hirvijärven kalastajat ja BB (tosin välillä mukana muillakin nimillä). Kysymykset visaan ovat Kyösti Piipon ja Hannu Outisen käsialaa ja ensiksimainittu on toiminut myös kisan juontajana.
Vintturin Viisastelijat ovat laskujensa mukaan osallistuneet kisaan ainakin kuutena kesänä. Joukkue on menestynyt vuodesta toiseen erinomaisesti ja vakiojäseninä kysymyksiä ratkovat Tapio Nousiainen, Ulla Rosqvist, Olavi Peltola sekä Vappu Peltola. Peltolat viettävät kesänsä Vintturin vapaa-ajan asunnolla, missä riittää puuhastelemista. Nousiaisen ja Rosqvistin kesäpaikka sijaitsee Pyhätselän rannalla ja vähintään puoli vuotta kuluu heiltä Vintturin kesäisissä maisemissa.
Koko porukka koostuu intohimoisista tietokilpailu -ihmisistä, sillä leikkimielellä toteutetut tietovisat ovat hauskaa viihdettä.
–Hyvä muistitesti ikääntyneille. Monasti joutuu tosin pettymään kun luulee tietävänsä, mutta oikea vastaus palauttaa sitten maan pinnalle, toteaa Ulla Rosqvist.
Nousiaisen ja Rosqvistin kesään kuuluvat Rantaterassin ja Vintturin pubin tietokilpailujen ohella osallistuminen Sysmän lukuisiin kulttuuritapahtumiin.

Kuvassa: Tapio Nousiainen (vas.), Olavi Peltola, Vappu Peltolaa tuurannut Tapani Peltola ja Ulla Rosqvist.