Joulupukin haastattelu

Kyösti Piippo
HARTOLA, SYSMÄ

Joulu on mielletty perinteisesti vuoden iloisimmaksi juhlaksi. Se tuo valon pimeyteen ja luo ihmisille lämpöistä tunnelmaa. Toki se on sitä samaa tänäkin jouluna, mutta muutamat tapahtumat maailmalla ovat masentaneet joulupukin mielen. Kaikesta huolimatta hän lupaa tehdä perinteiset velvoitteensa lapsia kohtaan ja valmistautuu aattoillan pitkälle turneelle.

Onkos kaikki hyvin Korvatunturilla näin muutama päivä ennen jouluaattoa?
–Teknisessä ja ajallisessa mielessä kaikki on hyvin. Lasten lahjatoivekirjeet on luettu ja toimittu pitkälle niiden mukaisesti. Talous on tosin meilläkin tiukilla ja jopa Korvatunturilla on jouduttu tekemään muutamia leikkauksia lahjojen suhteen eikä tonttujen irtisanomisiltakaan olla vältytty. Irtisanomiset on hoidettu eläkejärjestelyjen avulla – meillähän on täällä oma palvelutalo iäkkäille tontuille (keski-ikä 350 vuotta, toim.huom.). Eihän tämä mukavaa ole, mutta on katsottava asioita pitkällä tähtäyksellä tulevien joulujen varmistamiseksi.

Tämä ikuinen kysymys: kuinka ehdit aattoiltana vierailla niin monien lasten luona?
–Vastausta tähän olen pantannut vuosi vuodelta ja voin nyt sitä vähän avata. Tietysti minulla on ns. varjopukkeja suuri määrä, mutta kautta aikojen tärkein juttu on ollut teleportaatio. Joulupukki hajottaa itsensä teleportin avulla pieniksi atomeiksi, monistautuu ja kokoaa itsensä jälleen fyysiseen muotoonsa eri paikoissa. Mehän olemme Korvatunturilla näissä asioissa edellä valovuosia ihmisten nykytekniikasta – mutta eihän tätä asiaa nyt tarvitse laajemmalle huudella!

Millaisia lahjoja lapset haluavat tänä jouluna?
–Yksityiskohtiin menemättä ne ovat vieläkin näitä virtuaali- ja nettitekniikkaan liittyviä laitteita. Mutta yllätyksekseni olen huomannut, että liikuntaan liittyviä tarvikkeita toivotaan enemmän kuin parina viime jouluna – luistimia, lumilautoja, sählymailoja, rullaluistimia jne. Vanhemmille ihmisille kirjat ja villaiset pehmopaketit ovat aina mieluisia lahjoja. Entistä enemmän lahjaksi annetaan pelkkää rahaa tai lahjakortteja – no käyhän sekin, mutta ei käteinen oikeastaan mikään lahja ole.

Totesit tuossa alkuun vuoden olleen raskaan?
–On hirvittävää seurata maailman tapahtumia sotarintamalla. Varsinkin tilanne tuolla Irakissa ja Ukrainassa murtavat joulupukin sydämen. Viattomat lapset joutuvat sotatoimien keskellä kärsimään kohtuuttomasti ja monet tuhannet kuolevat kokematta onnellista lapsuutta ja nuoruutta. Voisinpa antaa sinne sen joululahjan, mistä se teidän pirteä letkis -Katri-Helena laulaa: ”Voi jos jostain saada voisin suuren puurokauhan, sillä antaa tahtoisin mä maailmalle rauhan”.

Onneksi meillä Suomessa ei ole sotia. Onkos joulupukin kotimaassa muutoin kaikki hyvin?
–Ei ole sotia, ei maanjäristyksiä eikä tsunameja. Kai sitä ollaan se lottovoitto tässä suhteessa saatu. Maan ja yksittäisten ihmisten kohdalla on taloudellisesti tiukat ajat. Suomi velkaantuu koko ajan kovaa vauhtia ja ruokajonot kasvavat koko maassa, juopa rikkaiden ja köyhien välillä kasvaa ja kasvaa. Viimeisten talouskatsausten mukaan maan talous olisi mukamas lähdössä kasvuun, mutta Korvatunturin barometrit eivät vain sitä vielä kerro – uskon sitten kun näen. Ja sellaista pientä ja ärsyttävää negaatiota on koko ajan ilmassa päättäjien keskuudessa, enkä oikein tiedä mihin se johtaa.

Mitäpä sanot Sysmän ja Hartolan tilanteesta?
–Kohteliaasti sanottuna värikästä on ollut, ainakin Sysmässä. Muutamasta asiasta kahtia jakaantunut päättäjien porukka on synnyttänyt henkilökohtaisia ristiriitoja, mitkä vaikuttavat kaikkeen. Eivätkä ne henkilötasolla olevat asiat miksikään muutu, siihen vaaditaan konkreettisia ratkaisuja. Toivotaan, että kevään vaalit tuovat jotain hyvää tullessaan. Pitäisiköhän joulupukin perustaa sinne Sysmään oma puolue?
–Hartolassa tässä suhteessa kaikki on kohtuullisen hyvin, vaikka ainahan sielläkin joku venettä keikuttaa. Talous vain pitäisi saada Hartolassa vatupassiin.

Kaikesta huolimatta Oikein Hyvää Joulua kaikille sysmäläisille ja hartolalaisille!