Ihmisten ongelmista harmia

Anna Onali-Ovaska
PERTUNMAA

Kun ihminen ajautuu hankaluuksiin tai menettää elämänhallintansa, se tietää ongelmia myös hänen lemmikeilleen. Tämän tietää eläinsuojeluneuvoja Margit Nevala.

Nevala on Hartolan seudun eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja ja Pertunmaalla sijaitsevan eläintalon johtaja.

-Valtaosa eläimistä tulee meille sosiaalitoimen ja viranomaisten eli poliisin tai valvontaeläinlääkärin kautta. Eläin voidaan sijoittaa meille esimerkiksi silloin, kun vanhus ei enää jaksa pitää huolta lemmikistä. Joskus lemmikin omistaja on kuollut tai joutunut sairaalaan, Nevala sanoo.

Vain hyvin pieni osa Pertunmaan eläintaloon päätyvistä eläimistä on siis perinteisiä löytöeläimiä. Niissä tapauksissa, joissa viranomainen on puuttunut asiaan, eläimiä ei ole varsinaisesti hylätty. Niiden omistaja asuu usein samassa talossa ja pihapiirissä niiden kanssa, mutta elinolot voivat olla hyvin karut.

Eläinsuojeluneuvojat puhuvat populaatioista. Maalaistaloon voi muodostua kissapopulaatio muutamassa vuodessa. Yhdessä pihapiirissä voi tällöin vaeltaa jopa sata yksilöä.

-Ihmisillä ei välttämättä alun perin ole lemmikkejä ollenkaan. Ensin on alettu ruokkia yhtä kulkukissaa ja lopulta niitä on alkanut tulla muualta. Kissat lisääntyvät nopeasti ja pian ollaan pulassa, Nevala kuvailee.

Tänne Pertunmaalle tuotiin viime vuonna 352 kissaa ja 40 koiraa. Tänä vuonna kissoja on ollut 82 ja koiria 34. Nevala avaa aikuisten kissojen tarhan portin. Nämä kissat ovat uteliaita, touhukkaita ja hyvin herttaisia: moni niistä tulee jalkoihin puskemaan.

Kesykissojen lisäksi talossa on muutama tiine emokissa sekä tämän kesän pentuja, joista yksi sähisee pahvilaatikossa. Pennut on pyydystetty loukulla erään talon pihapiiristä. Niiden ennuste kesyyntyä ja saada omat kodit on hyvä, koska ne on saatu pyydystettyä pieninä.

Margit Nevalaa kuunnellessa käy selväksi, että eläinsuojeluneuvojan täytyy eläinten lisäksi pitää myös ihmisistä. Määräily ja päteminen eivät käy, kun mennään tarkastamaan eläinten oloja ihmisten kotiin tai hakemaan eläimiä viranomaisten määräyksestä pois.

Nevalan mukaan parhaaseen tulokseen pääsee ihmistä kuuntelemalla. Harva pitää eläimiä huonosti pahuuttaan. Kun puhevälit säilyvät, on eläinsuojeluneuvojalla parhaat mahdollisuudet ennaltaehkäistä esimerkiksi uusien kissapopulaatioiden syntyä.

Pertunmaan eläintalo ja eläinsuojeluyhdistyksen kirpputorin toimivat vanhan Latvasen kaupan tiloissa. Kauppa on Nevalan ja hänen miehensä omistuksessa ja yhdistyksen käytössä nimellisellä vuokralla.

Nevala on talolla oikeastaan joka päivä. Apuna on kolme työvoimatoimiston kautta palkattua työntekijää sekä joukko vapaaehtoisia.

Vapaaehtoisten tärkeisiin tehtäviin kuuluvat esimerkiksi siivous, eläinten ruokinta ja koirien lenkitys. Siivous lohkaisee päivästä suuren ajan: lattiat luututaan päivittäin.

-Täällä on tinkimätön asenne. Kaikki tehdään viimeisen päälle ja täällä on aina todella siistiä. Parasta on, kun kaikki on saatu valmiiksi ja näkee kuinka tyytyväisiä kissat ovat, sanoo vapaaehtoisesti työskentelevä Terhi Hartonen.