Hiljainen päivä on hyvä

Helena Mäkinen
SYSMÄ

Sysmän Paloasemalla on hiljainen päivä. Paikalla ollut Asko Nurminen kertoo, että hälytyksiä on kuluvana vuonna ollut hieman normaalivuotta vähemmän.

– Vuoden kuluessa keikkoja kertyy yleensä 150-170; tähän mennessä on lähdetty liikkeelle 91 kertaa, niistä pelastuspuolen hälytyksiä on ollut 55 ja loput ensivastekeikkoja. Näyttää siltä, että vuosi on normaalia rauhallisempi – mutta koskaan ei tiedä, mitä loppuvuosi tuo tullessaan. Maastopaloja on Nurmisen mukaan ollut ilahduttavan vähän tänä kesänä.

Aseman kalustoon kuuluu sekä säiliö- että sammutusautoja. Lahdesta on vastikään saatu niinsanottu hyökkäysauto (vm. 2008), jonka tekniikka on uudempi kuin aseman muissa autoissa.

– Sammutusautot kuluvat nopeammin, ne kestävät Sysmän oloissa 10-12 vuotta, säiliöauton käyttöikä on noin 15 vuotta, kertoo Nurminen. Sysmän yksikkö kuuluu Päijät-Hämeen Pelastuslaitoksen alaisuuteen. Tosin vapaaehtoistyöstä vastaava Jorma Sainio kertoo, että kahden vuoden kuluttua on todennäköisesti tiedossa organisaatiomuutos, jossa alueita yhdistetään ja pääpaikaksi tulee Tampere nykyisen Lahden sijaan.

– Organisaatiomuutos ei muuta meidän toimintaamme. Meillä säilyy hyvä lähtövalmius jatkossakin, kertoo Sainio.

– Suuremmilla paikkakunnilla on useita palokuntia ja tukipalokunnat voivat erikoistua, mutta Sysmän toimipiste on niinsanottu ensimmäisen lähdön yksikkö, joka hoitaa kaikki eteen tulevat tehtävät. Hälytysosaston nykyinen vahvuus on 40, nuoriso-osastossa on 28 nuorta (sekä poikia että tyttöjä), naisosaston vahvuus on noin 20 ja veteraaneja 15-20. Sainio iloitsee, että nuoria on tullut tasaisesti mukaan ilman erityisiä rekrytointitilaisuuksia.

– Tilanteemme on jopa valtakunnallisella tasolla hyvä. Hälytysosasto harjoittelee vähintään kerran viikossa. Uutta kalustoa opetellaan käyttämään ja tietyt rutiinit ja menetelmät pitää jokaisen hallita. On hienoa, että osaston vapaaehtoisissa on jopa useita ensihoidon  ja palo- sekä pelastusalan ammattilaisia. Heiltä saamme jatkuvasti ajankohtaista tietoa koulutuksissamme.

Nykytekniikka auttaa kohteiden löytämisessä. Siitä huolimatta on tärkeää, että hälytyksen tekijä ilmoittaa heti oikean osoitteen – ja että teiden numerot ja talojen numerot on selkeästi merkitty.

Kymmenen pisteen vihjeenä paloaseman miehet suosittelevat, että jokainen älykännykän omistava lataa mobiiliinsa ilmaisen 112 Suomi -sovelluksen. Kun se on ladattu, ruudulla on valmiina 112 ja siihen soitettaessa se ilmoittaa aina soittajan tarkan sijainnin. Se helpottaa ja nopeuttaa kohteen löytymistä. Eiköhän auteta näitä arvokasta vapaaehtoistyötä tekeviä ja helpoteta heidän työskentelyään toimimalla suosituksen mukaan!