Hortoile vapaasti

Kaisa Vigman
HARTOLA

– ”Horta” on kreikan sana villivihanneksille – erotuksena yrteille, joita käytetään yleensä mausteina, teessä tai lääkkeenä. Hortoilu on siis niiden keräämistä, kertoo Suomen villiyrtti- ja vihannespioneeri Jouko Kivimetsä. Horta on oikeaa lähiruokaa ja hortoilusta saa helposti itsellensä uuden, kivan ja hyödyllisen luontoharrastuksen.

Päijät-Hämeen Metsänhoitoyhdistys piti viime keskiviikkona Linna Hotellilla Luomukeruualueilta euroja Päijät-Hämeessä -hankkeen info-tilaisuuden. Hankkeen tarkoituksena on innostaa ihmisiä villivihannesten ja -yrttien keruuseen, sillä luonnontuotteilla on nyt kysyntää, mutta kerääjiä vähän. Kurssilla kerrottiin villivihannesten makuominaisuuksista ja terveysvaikutuksista – siitä, kuinka niitä voidaan käyttää ja kuinka niistä voidaan tehdä tuotteita.

– Rikkaruoho on saanut uuden nimen rikkausruoho, sillä usein kasvimaallakin se ravinteikkaampi kasvi onkin siellä vakojen välissä, ei itse vaossa, Jouko Kivimetsä kertoo.

Hortoilu on hyvin vahvasti kasvava hyvinvointiin ja ruokaan liittyvä trendi. Eli sen lisäksi, että luonnossa liikkuminen ja villivihannesten syöminen on itselle terveellistä, hortoilemalla voi myös saada tuloja. Edellytyksenä toki on, että kerättävät kasvit tunnetaan hyvin. Kurssilla esiteltiinkin pienen luontoretken yhteydessä useita ihan tuikitavallisia kasveja nokkosesta horsmaan.

– Villivihannekset ovat oikein laitettuina hyvin maukkaita, eikä niiden terveellisyyskään huono asia ole, Kivimetsä naurahtaa.

– Villivihannekset ovat myös oikeaa superruokaa. Suomen luonto metsineen ja niittyineen on kuin valtava luonnon aarreaitta. Luomupelloilta ja ihan kotipihoiltakin löytyy herkullista ja ilmaista syötävää, joka kannattaa kerätä pois, Kivimetsä kehoittaa.

Jos kiinnostuit, YouTubesta löydät poimittuja paloja kurssin annista videon muodossa.