Avoimet ovet maatiloilla

Mika Sankari
HARTOLA/SYSMÄ

Kolme tilaa osallistui Hartolasta ja Sysmästä Avoimet maatilat Hämeessä -tapahtumaan lauantaina 13.7. Hartolaa edusti Karhulan tila Pohjolasta, Sysmästä ovensa avasivat yleisölle Rantalan tilapuoti & puutarhakahvila ja Korven Karitsa & Vaellustalli Starhill Stable Ravioskorvesta.

Karhulan emolehmätila sai toiminnalleen virallisen luomusertifioinnin toukokuussa. “Käytännössä luonnonmukaisella tavalla oli toimittu jo vähintään parin vuoden ajan sitä ennenkin”, tilan maatalousyrittäjä Tero Mäyrä sanoo. Tämä näkyy myös pyrkimyksenä mahdollisimman vähäiseen energian kulutukseen tilan eri toimintoja pyöritettäessä. Pääosin tilalla kasvatetaan Angus-rodun lihakarjaa. Paikalla kävi päivän mittaan yli sata uteliasta vierasta, jotka saivat tutustua emolehmien ja niiden vasikoiden ohella maatalon työvälineisiin. Sen jälkeen oli mahdollista nauttia teltan kahviosta virvokkeita ja herkkuja suolaisessa ja makeassa muodossa. Karhulan angus- lihatuotteita on saatavilla mm. tilan omasta myyntipisteestä, Pullapajasta ja paikallisista ravintoloista.

Rantalan tilalla vietetään vielä hetken sesonkiaikaa mansikanpoiminnan parissa, kauniista pihapiiristä löytyy majoitustilat poimijoille. ”Viljalajien tunnistajille ja arvuuttajille on tarjolla hyvä arpajaispalkinto”, Anu Peltola kertoo saapuessani. Tilan tarjonnassa ovat mansikan lisäksi esillä mm. härkäpavusta jalostetut tuotteet, kuten kaura-härkäpapuvohvelit, joita saa kahvilasta useilla eri täytteillä. Lisäksi piha-alueella oli mahdollista tutustua mm. leikkuupuimuriin, tilan tarinaan ja ihailla perheen lemmikkipupuja. Tilan tarina- vierailuja eli opastettuja kierroksia järjestetään Rantalan tilalla kysynnän mukaan. Tulossa on myös yksittäisiä teemapäiviä. Tilan puoti ja kahvila ovat kesäaikana avoinna päivittäin paitsi sunnuntaisin, jolloin puodissa on itsepalvelu.

Lammastilana, vaellustallina ja kotieläinkahvilana toimivalla Ravioskorven tilalla kävi muiden kohteiden tavoin runsaasti eri-ikäisiä kävijöitä tutustumassa suomalaisen ruuan alkuperään. Suosittuja ohjelmanumeroita olivat tilan eläinten katselun lisäksi talutusratsastus ponin selässä ja penkillä istuminen karitsa sylissä eli “karitsakuvaus”. Omassa myymälässä oli ostettavissa mm. lammasta, luomumysliä, kahviotuotteita ja olutta. Tila osallistui tapahtumaan Nina Blomqvistin mukaan kolmatta kertaa. Hän kertoi yrityksen olevan mukana myös kansallisessa “Osta tilalta!” – kotimaan ruuan teemapäivässä 14.9.2019. Korven Karitsan tuotteita on saatavilla tilan lisäksi esimerkiksi Sysmän K-Supermarketista.

Tapahtuma on järjestetty muutaman kerran ja se on kävijämääristä päätellen ilmeisen tarpeellinen. Kannattaa seurata myös yrittäjien ilmoittelua yksittäisistä tilaisuuksistaan.