Hopeakätkö ja miekkalöytö – siistii

Titus Häyhä
HARTOLA

Asun Hartolassa, Tainionvirran rannalla. Äidin kanssa olen bongannut kuppikiviä ja on jännää ajatella, mitä täällä on joskus tapahtunut. Kerran yksi Kalle tuli meidän pihaan metallinpaljastin mukanaan. Hän sanoi yrittävänsä löytää rautakautisia esineitä ja kysyi, voiko etsiä meidän pellolla. Isä antoi luvan. Minä seurasin vähän matkan päästä, koska minusta tuntui, että hän voisi löytää aarteen, mutta ei sitä löytynyt.
Aiemmin Kalle on löytänyt Sysmästä hopea-aarteen. Kävin sitä Kansallismuseossa katsomassa: 31 kolikkoa, sormuksia, risti, solki ja spiraaleja. Vitriinin yläpuolella oli näyttö, jossa pyöri video siitä löydöstä ja Kallesta.
Haastattelin Kalle Lappista hänen hopea-aarrelöydöstään ja metallinpaljastin-harrastuksestaan.
Kenelle soitit ensimmäiseksi kun olit löytänyt hopea-aarteen?
–Pikkuveljelleni, joka myös harrastaa tätä.

Minkälainen olo sinulle tuli, kun löysit kätkön?
–Oli huikeaa löytää 1000 vuotta aiemmin kätketty aarre. Yllätti, ettei kätköä oltu löydetty aikaisemmin.

Mitä uskoit löytyvän, kun esineitä ja rahoja alkoi valua kuoppaan?
–Arvelin, että rahat olisivat dirhemeitä eli arabialaisia rahoja, mutta suurimmaksi osaksi ne olivatkin bysanttilaisia rahajäljennöksiä, jotka ovat toimineet koruina.

Oletko tehnyt muita yhtä arvokkaita löytöjä?
–Ehkä miekat ovat vastaavia. Noin joka neljännestä paikasta, jossa käyn, löytyy arkeologisesti kiinnostavaa.

Miten tietää, että maassa on miekka?
–Voi arvella, jos tulee noin metrin mittainen yhtäjaksoinen signaali. Viime kesänä löysin Sysmästä ainakin miekan terän pätkän.

Miten sinusta tuli metallinpaljastinetsijä?
–Lapsena löysin leikkiessä tältä samalta pellolta rautakautisen lasihelmen, siitä saakka esihistoria on kiinnostanut. Metallinpaljastimen hankin vasta toissakesänä.

HALUATKO RYHTYÄ SYSMÄN MIEKAN KULTTUURIKUMMIKSI? Kansallismuseon kulttuurikummit voivat seurata esineen konservointia. Lisäksi he saavat esim. järjestää maksutta tilaisuuksia Kansallismuseon tiloissa. Kysy lisää Sirpa Rautiainen p. 044 713 4540.

Kuvassa: Titus Häyhä 10 v. ja metallinpaljastinharrastaja Kalle Lappinen tutkimassa Sysmän kirkonkylän alueen muinaisjäännökset -taulua.