Isä Kimmo Lepistö

Kyösti Piippo
SYSMÄ

Sysmäläinen metallimies Kimmo Lepistö on toiminut koti-isänä ja kahden pienen lapsen hoitajana heinäkuusta lähtien. Perheen äiti käy töissä. Suunnitelmissa on palata työelämään ensi vuoden alussa ja silloin perheen lastenhoitokuviot menevät uusiksi.
Ensi sunnuntain isänpäivää Kimmo odottaa mielenkiinnolla.

Millainen perhe sinulla on?
–Perheeseeni kuuluu elämänkumppani Maria ja lapset Lenni, s. 22.8.2015 sekä Linnea, s. 29.3. 2017.

Olet ammatiltasi metallimies. Millainen työtilanteesi on?
–Niinkuin todettiin, olen ollut koti-isänä heinäkuusta lähtien. Tarkoituksena on palata töihin Sysmetille ensi vuoden puolella – jos siellä on vielä töitä. Asiasta täytyy rupatella lähiaikoina johtajan kanssa.

Millainen on koti-isän viikko-ohjelma kahden pienen lapsen kanssa?
–Meillä on hyvin tarkka viikko-ohjelma, mikä toistuu viikosta toiseen. Lenni menee maanantaisin, torstaisin ja perjantaisin päiväkotiin. Aamutoimet ennen päiväkotiin menoa teemme tietysti kotona. Linnealla on maanantaisin MLL:n päiväkerho.
–Tiistai ja keskiviikko ovat kotipäiviä ja silloin keksimme kaikenlaista tekemistä täällä kotona. Tosin keskiviikkona molemmat lapset ovat klo 09 – 12.00 välisen ajan seurakunnan kerhossa. Tänään keskiviikkona meillä on tiedossa kerhon kanssa mukava reissu uimahalliin. Lenni käy mielellään uimassa muutoinkin ja me teemme säännöllisesti uintireissuja halliin torstai-iltaisin – sinne Lenni lähtee aina mielellään. Nyt odotellaan pikkuhiljaa jäitä, jotta pääsisimme luistelemaan. Joskus päiväreissu on suuntautunut Muutalammen kodalle, missä paistelemme makkaraa. Luonto on lähellä meidän harrastuksissa – käymme kalassa ja sienestämässä ja vietämme muutoinkin paljon aikaa ulkona. Itse olen mahdollisimman huono kännykän käyttäjä, joten meillä ei puhelinta räplätä – korvaamme sen ajan ulkoleikeillä.

Erinomainen periaate. Millaisia muita kasvatuksellisia asioita toteutat isänä?
–Yritän olla mahdollisimman paljon läsnä lasten kanssa. Jompikumpi vanhemmista on aina mukana leikeissä ja arjen touhuissa.

Miltäs tulevaisuus näyttää?
–Lapsille on saatava hoitopaikat ensi vuonna. Lennillähän se paikka Kastellissa jo on, mutta Linnean kohdalla asiat ovat vielä auki. Itse yritän neuvotella työnantajan kanssa työviikkoani hieman lyhyemmäksi – jos saisin edes yhden päivän viikossa vapaaksi, niin olisin tyytyväinen.

Millainen isä Kimmo on sinun mielestäsi (kysymys perheen äidille Marialle)?
–Hän on omistautunut täysillä isänä olemiseen ja viettää paljon aikaa lasten kanssa. Kumppanina hän on luotettava ja perheen asiat sovitaan ja hoidetaan yhdessä lasten ehdoilla. Kahden pienen lapsen hoitaminen on joskus raskasta, mutta toisaalta mukavaa ja antoisaa.

Kimmo, millaisia odotuksia sinulla on isänpäivän suhteen?
–Ehkä tehdään mukava ulkoilureissu sinne laavulle ja paistetaan makkarat! Illalla lasten isovanhemmat voivat pistäytyä kahvilla.