Hilpeät Pyytäjät

Helena Mäkinen
SYSMÄ

Ransu-koiran syntymäkodissa Kauppalassa asuu nykyisin Piia Virtanen, jonka elämä on viime vuosina muuttunut yllättävästi. Johtuneeko Eevaliisa Holma-Kinnusen entisen nukkepajan luovasta ilmapiiristä? Virtasen työpöydällä on valmiita ja puolivalmiita pikkariaihioita, vaikka tekijä kertoo koulussa vihanneensa yli kaiken käsitöitä.
– Ompelin kerran sormeenikin koneella! Siirryin puutöihin heti, kun tuli valinnaisaineet. Vuoden 2018 lokakuussa vein tytön harrastusten pariin Sysmään ja päätin käväistä Textiikissä. Sonja Rouvinen houkutteli minut ompelulaneihin, jotka alkoivat päivällä 14 aikoihin ja päättyivät puoliltaöin. Opin tekemään kaavoja ja sain neuvoja – siitä se roihahti. Laitoin ylpeänä someen kuvia aikaansaannoksistani ja porukat alkoivat tehdä tilauksia. Viime vuoden tammikuussa minulla oli jo toiminimi. Vuoden verran ompelin trikoovaatteita, nyt olen siirtynyt kalsariosastolle.
Virtanen kertoo, että pikkarien teko alkoi vahingossa.
– Vitsistä se alkoi! Meillä on isäntä aina pitkissä kalsareissa, kun tulee vieraita. Lähdin vastaiskuun ja heitin viime joulun alla, että teen alusvaatemalliston. Muutamat ystävät innostuivat, kun saivat minulta pikkarit joululahjaksi. Juttu lähti lentoon ja keksin niille Pyytäjät –nimen. Slogani kuuluu: ”Pyytäjät – sinun katiskallasi”! Somessa minulla on paljon seuraajia tämän talonkin takia. Kerroin, että olen pari viikkoa väsäillyt tällaisia – osa epäili mielenterveyttäni, mutta sitten se räjähti.
– Nyt teen näitä kaiken vapaa-aikani. Leipätyöni on rakennusliikkeessä, jossa olen ajanut kuorma-autoa 23 vuotta. Hitsarin ja maalarin työtkin ovat tuttuja, mutta nyt minulla on toiminimi, koska harrastuksesta tuli toinen ammatti.
Virtanen esittelee karkauspäivän kuvauksiin malleille kasaamiaan housuja. Yksissä on tasku, koska käyttäjällä on oltava aina mukana insuliinipumppu. Tätäkin mallia on jo tilattu, diabeetikko ei ne jalassaan tarvitse erillistä vyölaukkua pumpulle. Vieressä on vuoritetut, tankotanssijan tilaamat pikkarit. Ihan oikeita mittatilauspikkuhousuja. Ja Pyytäjät ovat monen suosimaa korkeavyötäröistä mallia. Toiminimeä Virtanen tarvitsee toiseenkin uuteen harrastukseensa.
– Musiikkiharrastus, eli ukulelekeikat lähti myös vitsistä. Viime vuonna Duo TV (Taavila & Virtanen) teki 25 keikkaa –aika hyvin kahdelta amatööriltä. Meidän elävä jukeboksimme esiintyy pubeissa, synttäreillä, pilkkikisoissa, ravintoloissa… Meiltä saa toivoa 132:ta biisiä ja samalla porukat saa stand up –keikan.

Kuvassa: Kuoseissa riittää valinnanvaraa: liskoja, silakoita, kettuja, rämemajavia, kukkia, konvehteja, englantilaista lakritsia, donitseja, sarjakuvasankareita…