Helle helli Kirjakyläpäiviä

Yleensä Sysmän Kirjakyläpäivät on onnistuttu pitämään loistavassa kesäsäässä, mutta auringon lomaan on toki joskus sattunut rajukin ukkoskuuro. Viime viikonvaihteessa ei sateesta ollut tietoakaan ja ainakin avajaispäivänä perjantaina lämpöasteet nousivat turhankin korkealle.

Kirjapäivät avasi professori Laura Kolbe. Kolbe tähdensi puheenvuorossaan lukemisen tärkeyttä. Hänen mukaansa lukeminen ei lopu koskaan, mutta saattaa muuttaa jonkin verran muotoaan. Tällä puhuja viittasi tekniikan kehitykseen ja erilaisiin sähköisiin laitteisiin ladattavia kirjoja.

–Kirja on Euroopan ensimmäisiä merkkituotteita. Se on ollut olennainen osa ihmisen kasvuprojektia, identiteettiä ja tulee olemaan sitä myös jatkossa, totesi puhuja.
Professori Kolbe totesi kirjalla olevan paitsi sivistyksen ja oppimisen välineenä myös suuri taloudellinen merkitys.

–Kirjahylly on yleensä monen nuoren kodin yksi ensimmäisistä hankinnoista, vaikkei siellä välttämättä niin paljon kirjoja olekaan. Kirjasta saavat leipänsä mm. graafikot, arvostelijat, kääntäjät ja elokuvan käsikirjoittajat. Ja sitten täällä Sysmänkin torilla olevat antikvariaatit, ne ovat se olennainen osa kirjan pitkää elämänkaarta, totesi Laura Kolbe.

Puhe kirjan kuolemasta on Kolben mukaan siis turha. Muoto saattaa muuttua, mutta lukeminen säilyy ja kirjahan syntyy koko ajan uudelleen.

Kirjakyläpalkinto Timo Sandbergille

Kirjakyläpäivien avajaisissa luovutettiin järjestyksessään 17. kirjakyläpalkinto. Sen sai Lahden seudulla asuva, lähinnä dekkareillaan mainetta niittänyt kirjailija Timo Sandberg. Palkinnon luovutuspuheen pitänyt Kirjakylä Oy:n hallituksen puheenjohtaja Pauli Leimio totesi Sandbergin täyttävän hienosti palkinnonsaajalle asetetut kriteerit. Sandberg on ollut tuottelias kirjoittaja: kirjoja on syntynyt vuonna 1990 alkaneen uran aikana yli 20 ja lisäksi Sandberg on kirjoittanut tilauksesta useita historiikkeja. Ennen kirjailijanuraa mies on toiminut monissa ammateissa; metsätyömiehenä, levyseppänä ja maalarina. Hän toimi pitkään metalliliitossa järjestötoimitsijana vastuualueena kulttuuriasiat, kunnes jäi eläkkeelle v. 2006. Lastenkirjojakin yhdessä tyttärensä kanssa kirjoittaneen Sandbergin viimeisimmät kirjat ovat olleet kuitenkin dekkareita ja hänet palkittiinkin viime vuonna Vuoden johtolanka -palkinnolla dekkarista Mustamäki. Tuorein teos Häränsilmä on ollut arvostelumenestys ja oivallisen juonen lisäksi Sandberg on kunnostautunut kyseisessä kirjassa melkoiseksi Lahden historian tuntijaksi.

Kirjakyläpäivien avajaismusiikista vastasivat Lasten musiikkileirin osallistujat ja tapahtuman taiteellinen johtaja Ari Rasilainen upeilla laulutulkinnoillaan.

KP