Suvisoitto käynnistyi

Sysmän Suvisoiton 30 -vuotisstartti tapahtui Virtaan kartanossa Minna Pensolan viulun ja Anna Laakson pianon sävelin.
Kartanon sali täyttyi kahteen kertaan parin tunnin välein kokemaan Leo Tolstoin hengessä esitettyä taidokasta kaksikon soittoa. Ohjelmassa oli Sibeliuksen ja Järnefeltin valsseja sekä Beethovenin kulttiteos Kreutzer -sonaatti.

Entä miten kirjailija Tolstoi henkineen liittyi Pensolan ja Laakson musisointiin? Pieni selvitys lienee paikallaan; Ludvig Beethoven sävelsi sonaatin v. 1803 ja nimesi sen alunperin nimellä ”sonaatti hullulle mulatille”.  Tuo mulatti oli viulisti George Polgren Bridgetower, jota Beethoven arvosti. Myöhemmin miehet riitautuivat totaalisesti ja Beethoven nimesi sonaattinsa uudelleen ”Kreutzer -sonaatiksi”.  Kreutzer oli myös kuuluisa viulusti, mutta hän ei esittänyt omalle nimelleen sävellettyä teosta koskaan, koska se oli hänen mielestään ”käsittämätön ja esityskelvoton”. Sitten päästään Tolstoihin. Leo Tolstoi kirjoitti romaanin Kreutzer sonaatti v. 1889; se on tarina mustasukkaisuudesta, intohimosta ja aviorikoksesta. Tätä Tolstoi -henkeä Pensola ja Laakso peräänkuuluttivat – ja upeasti sen myös löysivät!

Minna Pensola sanoi tulleensa Sysmään mielellään, kun aikataulu saatiin sopivaksi. Taiteilijalla pitää kiirettä; paljon keikkoja Helsingissä, USA:ssa, Saksassa, Ruotsissa ja Sysmän jälkeen Kuhmossa. Hän esiintyy joko yksin tai kvartetin voimin.

–Kiirettä pitää ja perheenäiti joutuu monasti koville. En kuitenkaan valita, vaan pidän itseäni etuoikeuttuna, kun saan olla tässä ammatissa. Hyvin usein olemme matkalla koko perheen voimin.

Suvisoiton toiminnanjohtaja Mikko Leppänen on erittäin tyytyväinen tapahtuman tämänhetkiseen tilanteeseen. Ennakkomyynti on ollut vilkasta, varsinkin VPK:n Olavi Virta -ilta ja tapahtuman klassisen osion pääkonsertti Luhangan kirkossa ovat olleet kysyttyjä.

KP