Hartolan touko siunattiin

HARTOLA
Kyösti Piippo

Yli kolmekymmentä henkilöä kokoontui aurinkoisessa säässä Mikko, Kalervo ja Maija-Liisa Mamian pihapiiriin Hartolaan siunaamaan maahan tämänkeväinen kylvö. Toukosiunauksella on pitkät perinteet; se tehtiin aikoinaan ns. käyntipäivinä rukoussunnuntain ja helatorstain välillä. Tuolloin mentiin kulkueena paikkakunnan  pelloille papin johdolla, rukoiltiin yhdessä sadon puolesta ja siunattiin touko. Tilaisuudessa siunattiin kylän tai pitäjän kaikki pellot yhteisesti.

Mikko Mamian toivotettua väen tervetulleeksi, Hartolan Eläkeliiton puheenjohtaja Anja Koskinen kertoi hiukan hartolalaisen toukosiunauksen historiaa. Perinne heräsi Suomessa uudelleen eloon Itä-Suomessa v. 1999 ja jo samana vuonna siunattiin touko myös Hartolassa Ansion kartanon pellolla kirkkoherra Mika Riikosen johdolla.

Toukosiunauksen järjestelyistä ovat vastanneet kulloisenkin talon isäntäväen lisäksi seurakunta, MTK ja Eläkeliitto.

Yhdessä lauletun Suvivirren jälkeen seurakuntapastori Katri Ylönen piti siunauspuheen. Hänen puheenvuoronsa ydinsanoma oli Raamatun sanat ”niin kauan kuin maa pysyy, ei lakkaa kylvö eikä korjuu”.

Ylönen kertoi selailleensa ennen tilaisuutta Maaseudun Tulevaisuus -lehteä, missä todettiin kevään olleen suotuisan kylvöjen suhteen.

–Kaikki siemenet alkavat olla pellossa, enää tarvitaan pientä sadetta.

Ylönen tähdensi, että kasvua ei ihminen juurikaan voi jouduttaa, se etenee omaan tahtiinsa ja olemme Jumalan armon varassa.
Pastori Ylönen uskalsi ottaa myös kantaa EU:n tiukkoihin direktiiveihin.

–Tuottajien on vaikea suunnitella tulevaisuutta poukkoilevan maatalouspolitiikan vuoksi. Heidän on kuitenkin sinnikkäästi jatkettava viljelemistä, olipa tilanne mikä hyvänsä.

Puhuja toivoi poliittisille päättäjille viisautta ja toivoi tuottajien yhteisesti masinoiman traktorimarssin edesauttaneen asiassa.

–On itsestään selvää, että pöydässä on ruokaa – jostakin se tulee. Ilman maan kasvua ei ruokaa saada kauppojen hyllyille ja sieltä edelleen pöytään, päätti Katri Ylönen puheensa.

Loppuvirren aikana MTK Hartolan puheenjohtaja Tuomo Liukkonen suoritti symbolisen toukokylvämisen. Tilaisuuden päätteeksi osallistujat kutsuttiin kahville Mamian perheen sisätiloihin.

Tuomo Liukkosen omilla pelloilla Metsäkoskella kasvaa vehnää, kauraa  ja rypsiä. Mikko Mamian pellot tuottavat kauraa ja nurmea, mitkä menevät rehuksi lähistöllä olevalle karjatilalle.