Sysmäläiset sutkautukset

SYSMÄ
Anna Onali-Ovaska

”Älä tie täneä miteä, minkä voet siirteä huomiseks.” Hämäläinen hitaus ja pilke silmäkulmassa olivat yrittäjä Mervi Kuusipohjan ohjenuora, kun hän poimi sysmäläisiä sutkautuksia avaimenperiin ja jääkaappimagneetteihin.
Nyt ovat valmiina ensimmäiset erät sutkautuksilla höystettyjä tuotteita. Niitä on myynnissä kolmessa paikassa: Sysmän kirjakaupassa, leirintäalueella ja Pinxinmäellä.

Idea Sysmän murteen hyödyntämiseen tuotteissa lähti lentoon tänä keväänä. Kuusipohja lainasi kirjastosta E.J. Ellilän kirjan Tehty seisoo ja sanottu pysyy. Vuonna 1957 ilmestyneeseen oppaaseen on koottu kunnioitusta herättävä määrä sysmäläisiä sanontoja.

Niiden joukosta Kuusipohja poimi osuvimmat ja alkoi kaivertaa niitä avaimenperiin ja jääkaappimagneetteihin.

-Liian rumat ja roisit karsin pois. Tuotteisiin päätyivät sellaiset mietelauseet, jotka ovat hauskoja ja kuvaavat hämäläistä laiskuutta. Ja tietysti mukana piti olla sahtiakin, Kuusipohja kertoo työpajallaan Sysmän teollisuusalueella.

Täällä pajalla hän työskentelee apunaan työntekijä Jenna Sunell. Tärkein työkalu on laser-kone, jolla koivuvaneri ja akryyli leikataan sopiviksi paloiksi. Kone myös kaivertaa mietelauseet paikoilleen.

Loppu on käsityötä. Esimerkiksi jääkaappimagneetit on pussitettava yksi kerrallaan.

Kuusipohjan Sysmän murteella koristamia tuotteita saa vain omalta paikkakunnalta, eikä Kuusipohja lupaa laittaa niitä valtakunnalliseen levitykseen jälleenmyyjille.

Se ei kannata, koska useimmat sanonnoista eivät aukea vieraspaikkakuntalaisille. Esimerkiksi konu, köpsä ja öylönen ovat sanontoja, joiden sisällöstä Itä-Hämeen ulkopuolelta tulevan henkilön on vaikea päästä perille.

-Ei sanonnoilla tarkoiteta pahaa. Kaikki nämä sanat (köpsä, konu, öylönen) ovat sisällöltään hyväntahtoisia, Kuusipohja määrittelee.