Kävelyhaaste ratkesi

HARTOLA, SYSMÄ
Anna Onali-Ovaska

Kevät on kävelty. Näin voi todeta, kun saa eteensä Hartolasta ja Sysmästä kävelyhaasteen aikana kerätyt askelmäärät: Sysmä 17,5 miljoonaa askelta, Hartola reilut 14 miljoonaa askelta.

Haaste viritettiin maaliskuussa ja kahden kuukauden ajan molemmissa pitäjissä vapaaehtoiset kunnan työntekijät pitivät kirjaa ottamistaan askeleista. Aktiivisuutta mitattiin askelmittareiden avulla.

Liikuntaneuvoja Anna-Sofia Kuoppalaakso ynnää lukuja. Hartolan kohdalla 14 miljoonaa askelta tarkoittaa, että jokainen osallistuja on ottanut haasteen aikana keskimäärin 8500 askelta päivässä. Sysmän osalta askeleita kertyi osallistujaa kohden keskimäärin 9100 päivässä.

Yli miljoonaan askeleeseen ylsi kolme henkilöä: etsivä nuorisotyöntekijä Pia Salmio Sysmästä, siivooja Mervi Sievänen Hartolasta ja kirjastoautonkuljettaja Jari Elfvengren Hartolasta.

Mikä on Mervi Sieväsen huomattavan suuren askelmäärän salaisuus?

-Kävelen työmatkat ja työssäni liikun koko ajan, koska olen siivooja. Istun oikeastaan vain ruokatauoilla, Sievänen kertoo.

Arjen aktiivisuutta lisäävät myös pihatyöt ja kaksi terrieriä. Koirien kanssa tulee käytyä lenkillä luontevasti monta kertaa päivässä.

Sievänen kertoo, että kävelyhaaste ei juuri muuttanut hänen arkisia toimintatapojaan. Olisi vaikea liikkua enää enempää. Sen sijaan haaste vaikutti henkisellä tasolla.

-Askelmittari paransi motivaatiota liikkua, kun seurasin askeleita ja matkoja. Ennätykseni oli noin 21 000 askelta päivän aikana. Silloin kävelin aamulla 11 kilometrin lenkin ja iltapäivällä menimme vielä kotoa kävellen La Kar De Mummaan kahville, Sievänen kertoo.

Aktiivisen naisen liikkumista ei ole estänyt edes nivelreuma. Sairaus heikentää niveliä ja luita. Sieväsen mukaan kipu ei rajoita, kun ajattelee asian niin että liikunta vahvistaa luustoa.

-Kannattaa muistaa, että sairaudet eivät yleensä parannu liikkumattomuudella. Liikkuminen pitää yllä toimintakykyä, kannustaa Anna-Sofia Kuoppalaakso vastaavassa tilanteessa olevia ihmisiä.

Leikkimielinen kisa herätti myös spekulaatioita. Sysmän joukkueessa oli 31 henkilöä, Hartolassa kaksi vähemmän eli 29 henkilöä.

Hartolassa myös ajankohdan arveltiin vaikuttavan tulokseen, osuihan parahin pihatyökausi juuri haasteen aikaan – eikä askelmittari rekisteröi haravanheilutusta.