Hartolan kesä käynnistyi

Kyösti Piippo
HARTOLA

Kuuma tori. Luomulikka Merja Kuisma laulaa kesäisiä lauluja rakkaudesta, kesästä ja Tainionvirrasta. Merja piti myös yleisön hereillä touhukkaana juontajana.
Myyntikojuja on ehkä enemmän kuin koskaan torin ymärillä, ihmisiäkin runsaasti. Se johtuu varmaan siitä, että hauskaa ohjelmaa on selvästi aiempaa enemmän.
Virallinen Hartolan kesä alkaa kunnanhallituksen puheenjohtajan Jarkko Fågelin puheesta.
– Kesä on tärkeää aikaa Hartolassa, yli kymmenentuhatta kesäasukasta näkyy selkeästi katukuvassa ja myös ostovoimassa.
Fågel pahoitteli, että muutamat yritykset ovat joutuneet lopettamaan toimintansa, mutta uusiakin syntyy. Viimeisin ilonaihe on leipomon uudet vuokralaiset.
– Kesäiset tapahtumat kehittävät pitäjän yhteishenkeä positiivisella tavalla, totesi Fågel.
Vapaa-ajan asukasyhdistyksen puheenjohtaja Pentti Heinonen kiitteli kuntaa siitä, että se on ottanut huomioon myös kesäasukkaiden toiveita.
– Meitä on kuultu kuntastrategiaa uusittaessa ja voimme vaikuttaa epävirallisemmin myös puskaradion välityksellä.
Lopuksi Heinonen toivoi kaikkien kuntalaisten ja vapaa-ajan asukkaiden keskittävän ostoksensa paikkakunnan liikkeisiin.
Kesäkauden avajaisissa luovutettiin nyt toisen kerran Vuoden västäräkki -palkinto. Sen sai aktiivinen ja kuntalaisia esimerkillään innostava Raili Lehto. Lehto sanoi toimivansa tätä nykyä enää Itä-Hämeen taitajissa ja seurakunnan työssä.
Paikallisille yhdistyksille annettiin tilaisuudessa mahdollisuus esitellä toimintaansa ja varsin monet sen tekivätkin: Silmukka Koukussa (yhdistys oli järjestänyt tapahtumaan mukavaa menoa), Hartolan Eläkeliitto, Hartolan Voima, Maa- ja kotitalousnaiset, Hartolan Vapaa-ajan asukkaat, Marttayhdistys ja Hartolan Viihdekuoro – nämä ainakin.
Puolivirallisten osioiden jälkeen alkoi kilpailullinen hauskanpito. Silmukka Koukussa -yhdistys oli masinoinut tapahtumaan villasukka -juoksukisan, missä kilpailijat painelivat pitkin toriasfalttia pakolliset villasukat piikkareinaan. Juostava rata oli 200 metriä pitkä ja vaikea: pujottelua, aitojen ylitystä, hyppynarulla hyppäämistä jne.

Voittajat, juoksusarja:

1) Raili Tonteri, 2) Maija Lehtosaari , 3) Sari Lehtosaari. Kävelijät: 1) Päijät-Ateriakeittiö (Marja Schildt, Seija Nieminen, Anne Saavalainen), 4) Raili Pajunen. Lasten sarja: 1) Aada Pajunen, 2) Eerika Pajunen, 3) Eedla Kojola, 4) Veeti Rantala, 5) Amalia Pajunen, 6) Masi Kojola, 7) Kustaa-Karhu, 8) Jore Kojola. Villaisimman asun palkinnon voitti Eerika Pajunen – sillä tarkeni hyvin 30 asteen helteessä.
Köydenvedon haasteottelun voittivat vakituiset asukkaat.

Kuvassa: Villasukkajuoksu starttivaiheessa.