Enemmän aikaa – TEHTÄVÄLISTATA

Mika Sankari

Tehtävälista, se on klassikko, jonka kaikki tietävät. Kaikki tarvitsevat niitä, monet kirjoittavat listoja, mutta jotkut eivät sitä myönnä.
Tietoa voidaan tallentaa ja hakea paljon, sillä pitkäkestoinen säilömuisti mahdollistaa sen. Tämän tiedon on kuitenkin ensin kuljettava lyhytkestoisen työmuistin läpi – ja niillä on omat rajansa.
Siksi kirjoitamme tapaamisiamme muistiin, teemme ostoslistoja, laadimme oppimissuunnitelmia jne.
Muutamia perusperiaatteita on syytä noudattaa.
Suorita tekemättömät tehtävät heti, jos niistä selviytyy noin parissa minuutissa.
Tee kaikki mahdolliset tehtävät heti, kun mahdollista. Ei voi tietenkään tarkkaan tietää, kuinka kauan uusien tehtävien suorittamiseen ensimmäisellä kerralla tarvitsee. Ajan mittaan tämän oppii kyllä näkemään.
Kirjoita erillinen tehtävälista erilaisille aihepiireille. Spontaanit ajatukset voi koota yhdelle lapulle.
Useimmissa tapauksissa, ostoslista pois lukien, on suositeltavaa kirjoittaa kokonaisia lauseita sanojen sijaan, kuten “osta kansioita X:ltä” tai ”lajittele kansiot päivämäärien mukaan”
Pidä kiinni selkeästä punaisesta langasta.
Tavoitteena tässä on, että tehtäviä yhdistetään mielekkäällä tavalla, jotta muutamia asioita voisi tehdä samanaikaisesti.
Siivoussuunnitelma sujuu esimerkiksi näin: Aloita keskeltä, kävele sitten ympäri huonetta ja katsele yksittäisiä esineitä, kunnes palaat ovelle. Näin tärkeimmät kohteet löytyvät.
Aseta määräaika.
Parhaassa tapauksessa listassa kerrotaan, mikä tehtävä on suoritettava ja milloin. Kun asetat määräajan sen tekemiseen, pakotat itsesi tekemään sen (Huone on siisti tunnin päästä!).
Pidä luettelot hallittavissa.
Älä koskaan liioittele tehtävien suhteen.
Tee ensin se, mikä on todella välttämätöntä. Jos luulet voivasi tehdä enemmän, tee myös se.
Älä organisoi organisoimisen vuoksi.
Vaikka vinkit on suunniteltu toimintaasi tehostamaan, ei silti kannata ahdistua.
Järjestämisellä ja tehtävälistojen kirjoittamisella on aina oltava selkeä tarkoitus.
Hyvän to-do-listan avulla voi päivästä tehdä rennomman. Sen pitäisi auttaa tekijäänsä eikä muodostaa pakottavaa taakkaa päivää rasittamaan.
Se on syytä muistaa myös tänä poikkeuksellisena aikana, jolloin listojen teolle saattaa olla enemmän aikaa kuin normaalisti.
Inspiraatio saatu “Mami schafft Ordnung”- blogista.