Dementiaa vastaan tilkuin

Kaisa Vigman
HARTOLA

Tilkkutyöt mielletään usein vain tilkkutäkkien tekemiseksi. Totuus tilkkutöistä on kuitenkin toisenlainen, sillä tilkkutyötekniikalla pystyy toteuttamaan kaikkea mahdollista sisustustekstiileistä laukkuihin ja vaatteisiin. Itä-Hämeen opistolla järjestettiin tilkkutyökurssi, jolla kymmenen aktiivista tilkkutöiden harrastajaa päivittivät taitojaan ja opiskelivat uutta. Kurssin veti Sanna Paranko, jota syystä voisi kutsua ”Madame Tilkkutyöksi”, sillä hän kiertää ympäri Suomea vetämässä kursseja.
– Kierrän kahdessatoista eri opistossa opettamassa tilkkutöitä. Asun itse Hauholla ja pidän kansalaisopiston kursseja siellä ja lähiympäristössä. Kun näin keväällä kansalaisopiston iltakurssit loppuvat, avautuu mahdollisuus pitää myöskin tällaisia useamman päivän kursseja niinkuin nyt täällä Itä-Hämeen opistolla, Sanna kertoo.

Tällä kertaa paikalla on kymmenen kurssilaista ja opiston juhlasalissa käy leppeä puheensorina, jota ompelukoneiden surina säestää. Valmiit työt ovat uskomattoman hienoja ja valmistumassa olevat työt osoittavat suunnatonta osaamista. Ja tilkkutöiden tekeminen on koukuttavaa – kehittävääkin, sillä muisti ja avaruudellinen hahmotuskyky saavat siinä hyvää harjoitusta.
– Dementiaahan me tässä nyt torjumme – kaikki porukalla, Sanna nauraa.

Tilkkutöiden alkujuuret lepäilevät kaukana historiassa. Vanhimmat dokumentoidut tilkkutyöt ovatkin jo muinaisten egyptiläisten aikaisia. Englannissa – kuten muuallakin Euroopassa – tilkkutyöt yleistyivät, kun puuvillakankaiden tuonti Intiasta kiellettiin 1700-luvun alkupuolella. Intialaiset kankaat olivat värikkäitä ja edullisia, joten eurooppalaiset tekstiilityöläiset vaativat tuontisuojaa pystyäkseen kilpailemaan sen ajan kangasmarkkinoilla. Kankaista tuli arvokkaampia ja kaikkien hamekankaiden pienetkin ylijäämäpalat käytettiin toisenlaisiin käsitöihin.
Venäjällä syntyi samoihin aikoihin omat perinteensä. Erityisesti talonpojat olivat tarkkoja vaatteistaan. Käytettyjä vaatteita ei heitetty pois, vaan ne purettiin ja leikattiin tilkuiksi. Kaikki käytettiin, mitä käyttää voi – kierrätys oli osa arkea jo tuolloin.
Kierrätystä voi toteuttaa tilkkutöiden tekemisessä tänäkin päivänä, mutta tilkkutyötekniikkaan hurahtaneet käsityönharrastajat hurahtavat kyllä samoihin asioihin, kuin muutaman sadan vuoden takaiset edelläkävijänsäkin – ihaniin, värikkäisiin kankaisiin.

Kuvassa: Tilkkutyökurssi on myös yhteisöllistä tekemistä. Kankaita vaihdellaan ja vinkkejä jaetaan toisille. – Tämä Itä-Hämeen opisto on uskomattoman hieno paikka, kehuivat kurssilaiset.