Dallapé starttasi Suvisoiton

Kyösti Piippo
Sysmä

Kesäinen ilta, tanssilava veden äärellä ja musiikki 1930- ja 1940-luvuilta. Voiko perinteisempää lauantai-iltaa Suomen suvessa olla? Kaikki tämä tarjoiltiin Sysmän Suvisoiton kesän 2018 ensimmäisessä konsertissa viime lauantaina VPK:n lavalla.
Tunnelma syntyi heti, kun 11 miestä valkoisissa smokeissaan käveli näyttämölle.

Dallapé perustettiin 20 -luvulla Martti Jäppilän toimesta. Nimensä ryhmä sai yhtyeessä käytetyn saman nimisen italialaisen hanurimerkin mukaan. Dallapén suuren suosion vuodet sijoittuvat 30-luvulle. Ensimmäinen levy äänitettiin markkinoille 1929 ja samalla Berliinin reissulla levytettiin peräti 50 kappaletta.

Dallapén tuotemerkki ja johtajuus on ollut neljän muusikon käsissä; Martti Jäppilä, Eero Lindroos (Lauresalo), Jussi Lindroos ja Juha Hostikka. Hostikka otti yhtyeen ohjat käsiinsä v. 2010, kun Jussi Lindroos sitä hänelle tarjosi.
-Olin asiasta otettu ja suostuin ilman muuta. Oli upeaa jatkaa Suomen kuuluisimman ja vanhimman orkesterin perinnettä, sanoo Hostikka.

Dallapé oli tuolloin kokoonpanoltaan pieni, 5–6 miestä, mutta Hostikka otti asiakseen palauttaa orkesteri entiseen loistoonsa. Sysmän konsertissakin lavalla oli 11 miestä; neljä puhaltajaa, viulisti, ksylofonisti, rumpali, basisti, kitaristi, hanuristi ja laulusolisti.

Hostikan mukaan keikkoja tehdään harvakseltaan. Sysmässä oltiin viimeksi 7 vuotta sitten. Tulossa on esiintymiset mm. Kangasniemen Musiikkiviikolla sekä mielenkiintoinen Saaristo-oopperan kesäooppera ”Gabriel tule takaisin”. Mika Waltarin tekstiin musiikin on säveltänyt Ilkka Kuusisto.

VPK:n lavalla kuulimme niitä aitoja Dallapé -sovituksia, joita olemme radiosta kuulleet vuosikymmenien ajan. Kaikki yhtyeen biisit ovat tarkasti sovitettuja ja ne soitetaan sillä ainoalla oikealla tavalla. Eri instrumenttien improvisoinnit olivat sitten asia erikseen, ne soitettiin poikkeuksetta taitavasti ja hyvällä maulla.

Tuula ja Tapio Nieminen valitsivat Suvisoitto-ohjelmasta omaksi konsertikseen juuri Dallapén.
-Olemme aina tykänneet yhtyeestä ja tämä uusi tuleminen on iloinen juttu. Vanha suomalainen musiikki iskee aina ja onhan Olavi Virtakin laulanut Dallapén solistina. Eihän suomalaista tangoa parempaa musiikkia ole olemassakaan.
Niemiset miettivät vielä osallistumista keskiviikon Juha Tapio -konserttiin.