Arkeologit keräävät aarteet tieremontin alta

Mika Sankari
HARTOLA

Lähilehti vieraili kahdella työmaalla, joilla ahkeroidaan heinäkuun loppuun saakka.
FM Jasse Tiilikkala esitteli Kirkkolan kohdalla arkeologien työmaata ja Muikunlahdessa FM Teemu Tiainen kertoi tuoreimmat kuulumiset.


Arkeologiset maastotutkimukset alkoivat muutaman arkeologin voimin huhtikuussa heti lumien sulettua. Tällä hetkellä kohteissa työskentelee yli 20 arkeologia tai arkeologian opiskelijaa, joten kyse on tämän hetken suurimmasta käynnissä olevasta arkeologisesta kenttätyöhankkeesta.


Työmaiden tauotukset hoidetaan koronarajoitusten mukaisesti.
Työmailta on jo tähän mennessä tehty löytöjä, kuten saviastioita ja lasihelmiä. Löydöt ovat peräisin kivi- ja rautakausilta.


Tutkimukset tehdään yhteistyössä Maanala Oy:n ja Heilu Oy:n kanssa ja ne liittyvät Väyläviraston urakkaan perusparantaa Nelostietä Hartolassa noin 12 kilometrin matkalla Hartolan ja Oravakivensalmen välillä.


Tielinjan parannusalueella sijaitsee lukuisia kiinteitä muinaisjäännöksiä ja muinaisjäännösalueita, joita tutkitaan Päijät-Hämeen alueellisen vastuumuseon antaman lausunnon mukaisesti.


Tutkimukset on tilannut ja ne kustantaa Väylävirasto.
-Muinaismuistolaki edellyttää, että näin toimitaan, Tiainen kertoo.
Kirkkolan kohdalla on sijainnut Tiilikkalan mukaan kauan sitten Kankaanpää-niminen kylä.
Arkeologiset työt suoritetaan siellä nykyisen viljelykerroksen alla eli maata siirtyy sujuvasti koneen ja ihmisten voimin.


-Aikoinaan peltomaisema on ollut Kirkkolan kohdalla kovasti aaltoileva ja selvästi korkeampi eli sellainen dyynimäinen, Tiilikkala arvelee.


Muikunlahden työmaalla Tiainen kertoo tuoreesta kampakeraamisesta löydöstä eli saviastian palasesta. Muutakin laatikoista löytyy.


-Olemme entisellä rantatontilla, tässä on ikään kuin rantaterassit eri aikakausilta nuoren ja vanhan kivikauden välillä. Sijainti on hyvä eli jonkinlaisia asumuksia, kuten yösijoja on tässä aikoinaan ollut, Tiainen miettii.


Ensimmäisen kerran näitä kohteita kartoitettiin vuonna 2004 eli Nelostien uuden linjauksen alkuvaiheiden aikana.


-”Kuumia kohteita” löytyy, niihin keskitymme, oikein lupaavalta näyttää, Tiainen sanoo.
Hankkeen loppuraportti valmistuu loppuvuoden aikana. Se tulee löytymään silloin mm. Museoviraston Kulttuuriympäristön palveluikkunasta (Kyppi.fi).

Kuvassa: Hienot löydöt motivoivat työntekijöitä kaivamaan porottavan auringon alla.

Jasse Tiilikkala tutkimusalueen kartan äärellä.
Teemu Tiaisella kädessään saviastian palanen.