Antin osaavat kädet

Kyösti Piippo
SYSMÄ

Sysmäläinen Antti Saarinen (15 v.) on Yhtenäiskoulun yhdeksännen luokan oppilas ja hänen opiskelunsa Sysmässä päättyy muutaman päivän päästä. Antti on valinnut jatko-opiskelulle ammattikoulun ja hakupaperit ovat vetämässä Mäntsälän ja Jyväskylän ammattikoulujen maanrakennuslinjalle. Vastauksia hakuun on odotettavissa 17.6. Antin isä on maanrakennuspuolen yrittäjä ja kyseinen asia on vaikuttanut linjavalintaan.


Yläaste on nyt Antilla takana, eikä se ollut hänen mukaansa mikään helppo rupeama.
– Ihan haastava jakso se oli.


Antin mielipuuhaa on vapaa-ajalla mopojen kunnostus ja fiksaus. Hän löysi ladosta kolmisen vuotta sitten isänsä vanhan Tunturi Super Sport -mopon (vm. 1980) ja halusi tehdä siitä uudenveroisen, kulkevan pelin. Työtä on riittänyt näihin päiviin saakka. Seuraavaksi löytyi äidin kotipaikan autotallista Tunturi Automaatti Pappa -malli (vm. 1974) ja sekin muuttui nuoren miehen käsissä toimivaksi ja siistiksi.
– Eikä siinä ollut edes paljoa työtä, pääsin pienellä vaivalla.

Sitten löytyi netin kautta Tunturi Lähetti -malli (vm. 1973), jonka Antti paranteli siistiin museokuntoon. Viimeisin hankinta on Turun suunnalta löytynyt Suzuki PV, mikä on vielä tässä vaiheessa osina isossa laatikossa. Tämän mopon vuosimalli on vielä hämärän peitossa, mutta rungon numeron perusteella sekin löytynee.
Ja toki Antilla on vielä yksi mopo ja sitä hän käyttää päivittäin omana kulkuneuvonaan. Mopot ja kaikki työkalut ovat Antin verstaalla säntillisessä ja siistissä järjestyksessä, mikä kuvastaa erinomaisella tavalla remonttimiehen luonnetta.

Viime kesänä Antti pääsi kesätöihin Pärnistön tilalle ja siitä tulikin hänelle jatkumo. Työt Pärnistön pelloilla olivat niin mieluisia, että Antti on rientänyt traktorihommiin tarpeen mukaan viime syksynä ja pitkin kuluvaa kevättä kouluajan ulkopuolella. Tulevan kesän kesätyö jatkuu luonnollisesti Pärnistön pelloilla ja koneiden huoltohommissa. Jonkin verran Antti ehtii vielä tekemään naapurustossa ruohonleikkaushommia.

Kuvassa: Antti Saarinen kunnostaa vanhoja mopoja.