Ystävähetkinen

Helena Mäkinen
HARTOLA

Seurakuntatalolla kokoontui ystävien joukko. Diakoniatyöntekijä Kirsi Männistö luki aluksi piispa Seppo Häkkisen joulutervehdyksen, jonka tämä oli pyytänyt jakamaan kaikille työntekijöille.
– Tässähän meitä työntekijöitä nyt on! Jumalan rakkaus tarttuu ja synnyttää rakkautta. Tässä on pöydällinen niitä, jotka levittävät Kristuksen tuoksua arkisten tekojen ja auttamisen kautta, jatkoi Männistö.
Kerran kuussa kokoontuva vapaaehtoisten joukko käy säännöllisesti tapaamassa yhtä tai kahta henkilöä. Useimmat tapaamiset ovat sovittuna päivänä kerran viikossa tai sitten soitellaan, milloin tavataan.
Seurakunnan ystäväpalveluun tulee pyyntöjä suoraan henkilöiltä, jotka haluavat saada ystävän. Pyyntöjä tulee myös kotihoidon työntekijöiltä ja yksinäisen henkilön omaisilta, jotka pääsevät pitkän välimatkan vuoksi harvoin käymään.
Ilona aloitti ystäväpalvelussa jo 40 vuotta sitten.
– Käyn tapaamassa kahta ystävää. Toinen on jo iäkäs ja vien aina kahvit mukanani, juttelemme ja vietämme aikaa yhdessä. Ensimmäinen henkilö, jonka luona kävin, oli nuori äiti, jonka luo kätilö viisasi. Tapaamme edelleen, vaikka hän asuu muualla.
Riitta kertoi, mitä kaikkea hän tekee ystävänsä kanssa.
– Hyvällä säällä on mukava mennä yhdessä ulos. Myös sairaalakäynneillä voi olla apuna.
Männistö totesi, että yksinäisiä on paljon ja lisää ystäviä tarvitaan.
– Mitään erityisvaatimuksia ei ole, tähän tehtävään kaivataan tavallisia ihmisiä. Koulutusta annetaan tarvittaessa. Minä lähden mukaan ensimmäisellä tapaamiskerralla, sitten pari saa sopia keskenään siitä, miten haluavat tavata. Jos tulee haasteita, minä autan.
Mitä tehtävä antaa? Tähän kysymykseen tuli heti monia kommentteja. Tapaamisia odottaa kumpikin osapuoli ja yhdessäolo koetaan antoisaksi.
– Tästä saa henkistä virkistystä, kun tapaa viehättäviä ihmisiä, totesi Riitta.
– On eri asia keskustella lähimmäisen kanssa kuin puhua kissoille! kertoi Seija.
Eräs edellytys ystäväpalvelussa on: pitää olla aikaa. Tätä tehtävää kannattaakin miettiä, kun tulee erilaisia elämänmuutoksia. Jos jää vaikka työelämästä pois ja kaipaa sosiaalista kanssakäymistä, niin ystäväpalvelu antaa mahdollisuuden löytää mielekästä tekemistä. Uusi ihmissuhde tuo aina elämään uusia tuulia. Murheet pienentyvät puolella, kun ne jakaa – ja ilot kaksinkertaistuvat!

Kuvassa: Ystäväpalvelun ihmisillä oli hauskaa keskenään. Ilona (vas.), Riitta, Kirsi, Seija, Anne, Kalervo, Harriet ja Urho.