Kulta, Kutri ja 3 poliisia

Mika Sankari
SYSMÄ

Perinteinen abinäytelmä nähtiin Teatteritalolla syyslukukauden päätteeksi perjantaina 20.12. Humoristinen näytelmä tarjosi jokaiselle jotakin, sillä aiheet käsittelivät sekä Sysmän että Hartolan otsikoissa pyörineitä ja jopa valtakunnan tasolla huomioituja aiheita. Julkkiksia meiltä ja muualta pyörähti myös lavalla pikaisesti.
Näytelmän päähenkilöt Kulta (Wilma Helminen) ja Kutri (Salli Riutta) törmäsivät erilaisiin, hassuihin tilanteisiin tarinan edetessä. Ja ties millaisiin tyyppeihin: jopa Jari Aarnion ja hänen “a-vitamiiniensa” kanssa päädyttiin epäilyttävällä tavalla tekemisiin Päijätsalon luksushuvilalla. Tuskin monikaan kysyy Sysmän hiljaisella kylänraitilla torin sijaintia bussikyydin Lahteen saadakseen maailman mahtimiehiltä (Donald) Trumpilta ja (Vladimir) Putinilta mutta tältä kaksikolta sekin onnistui. Heiltä oikea vastaus lopulta saatiinkin monen ohikulkijan pysäyttämisen jälkeen, mutta esimerkiksi Sysmän kunnanjohto ei osannut asiassa auttaa.
Maininnan ansaitsee myös nykyiselle somen keskustelukulttuurille irvailu keksittyjen, mutta niin todellisilta tuntuvien puskaradion esimerkkien avulla.
Otsikosta mieleen tuleva englantilainen klassikkosatu Kultakutri ja kolme karhua kannattaa lukea omana teoksenaan, sillä yhteneväisyydet sen kanssa olivat ohkaiset. Kauniiksi lopuksi Sysmän todettiin olevan sittenkin ihan elämisen arvoinen paikka.
-Kaikki saivat osallistua näytelmän tekoon tasavertaisesti, tämä oli hieno osoitus yhteistyön voimasta, näytelmän jälkeen tapaamani abiturientti Lauri Toivonen sanoi. Hänellä oli kaksi roolia näytelmässä ja helpottunut olo suuren urakan saavuttua maaliinsa ja ensi-illan onnistuttua hyvin pitkän valmistautumisen jälkeen.
Matemaattisten aineiden opettaja Jari Häkkinen oli myös tyytyväinen näkemäänsä ja mielissään siitä, että ainakin kolmenkymmenen vuoden mittainen näytelmäperinne jatkuu edelleen Sysmän lukiossa.
Syyslukukauden mittainen valinnainen, äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja Niina Leppäsen vetämä abinäytelmäkurssi oli onnistunut valinta kullekin esiintyjälle. Kukaan ei ainakaan välittömästi esiintymisen jälkeen ilmoittanut jatkavansa teatterialalle. Ensi vuonna abien tekemästä näytelmästä päästään kuitenkin luultavasti jälleen nauttimaan.

Kuvassa: Bussi ei ihan aina vienyt Kutria (Salli Riutta) ja Kultaa (Wilma Helminen) sinne minne piti… Kuskina Krista Aroalho.