Yrittäjyyttä koronan kiristysotteessa – Parturikeskus Eero

Kyösti Piippo
SYSMÄ/HARTOLA

Suomen hallituksen tiukat rajoitustoimet ovat rampauttaneet rajulla kädellä yritystoimintaa myös Sysmässä ja Hartolassa. Matkustus- ja liikkumisrajoitukset koskettavat niin pieniä kuin suurempiakin yrityksiä.
Lähilehti kyseli muutamalta henkilömäärältään pieneltä yritykseltä koronaviruksen aiheuttamista vaikutuksista. Teimme kaikille yrittäjille samat kysymykset
:

  1. Yrityksesi perustamisvuosi
  2. Oliko yrittäjäksi ryhtyminen kohdallasi oikea ratkaisu?
  3. Koronapandemian vaikutukset yritystoimintaasi?
  4. Kuinka merkittävä osuus asiakaskunnastasi muodostuu vapaa-ajan asukkaista? Onko esim. Uudenmaan matkustuskielto näkynyt toiminnassasi?
  5. Mitä koronan jälkeen – jääkö pysyviä seurauksia?

Eero Tannijärvi perusti yrityksensä Hartolaan marraskuussa 1982. Sitä ennen hän työskenteli toisen palveluksessa Helsingissä seitsemän vuotta.
Palkkavuosien jälkeen oman yrityksen perustaminen alkoi tuntua kiinnostavalta ajatukselta ja maaseudulla syntyneenä (Kuhmoinen) Hartola tuntui siihen sopivalta paikkakunnalta. Ratkaisua helpotti vielä se, että vaimo on syntyisin Hartolasta.
Vuosikymmenien jälkeenkin yrittäjäksi ryhtyminen tuntuu Eero Tannijärvestä oikealta ratkaisulta.
– Tällä alalla yrittämisen aloituskynnys ei vaadi järkyttävän isoja panostuksia ja työt sekä touhut olivat tulleet tutuiksi jo toisen palveluksessa.
Korona vaikuttaa merkittävästi yritystoimiin, asiakkaat ovat ottaneet neuvot ja rajoitukset kuuliaisesti käyttöön. Asiakasmäärien liikkuvuus on tosin pientä ja Tannijärvi ottaa heitä vastaan ajanvarausten perusteella muutamana päivänä viikossa.
– Tässä työssä ollaan kuitenkin kahden hengen ryhmänä vaikkakin aika lähellä toisiamme.
Vapaa-ajan asukkaat ovat hyvä lisä yrityksen asiakasmääriin ja heidän tulonsa paikkakunnalle näkyy selvästi. Liikkumiskiellot eivät ole Eeron bisneksissä paljoakaan tuntuneet, sillä tähän aikaan vuodesta mennään oman paikkakunnan väen turvin.
Tannijärvi arvelee, että epidemian jälkeen tilanne on varmaan kaikille ihmisille vähän outo.
– Uskon, että elo ja olo tasaantuu ja hiuksethan vaativat huoltoa ja hoitoa vielä epidemian jälkeenkin. Elämä on ”hiuskarvan varassa” niinkuin ennenkin!
Yrittäjä sanoo huomanneensa, että tällainen poikkeustilanne tuntuu yhdistävän ja vahvistavan meitä suomalaisia ryhmänä.

Lue lisää eri yrittäjien kuulumisia koronan kiristyksessä Lähilehdestä (vko 16, 16.4.2020).