Korona-arkea Nesteellä

Kyösti Piippo
SYSMÄ

Nesteen kesäpoeka Vili on tullut monille tutuksi raikkaista some -kirjoituksistaan. Hän vastailikin Jussi Hildénin ja Rebsu Nurmisen puolesta Lähilehden koronakyselyyn. Varsin lennokasta on teksti tässäkin yhteydessä, mutta epidemiaa koskevat asiat tulivat täysin selviksi.

Vilin mukaan hänen isänsä Jussi ja yhtiökumppaninsa Rebsu ostivat vuonna 1993 huoltoaseman. Pienestä myymälästä ja huoltotilasta alkanut homma on levinnyt koko talon kattavaksi palveluasemaksi, jossa huolletaan autojen lisäksi myös ihmisiä.
Oliko yrityksen perustaminen oikea ratkaisu, sitä Vili miettii varsin syvällisesti.
– Oli se oikea ratkaisu. Jokainenhan voi nähdä, ettei tämä yritys ole mikään yritys, vaan tunteella ja taidolla tehty elämäntyö. Vähän niinkuin Juhlamokka!
Koronan jälkeen yrityksen myynti on pudonnut puoleen normaalista. Vilin mukaan on sen verran hiljaista, että hän toivoo pääsevänsä kahvion lattian moppaukseen.
Nesteen asiakaskunnasta puolet on vapaa-ajan asukkaita ja toinen puoli aboriginaaleja sysmäläisiä.
– Aika usein olen joutunut puhumaan stadia, muutaman kerran huastamaan savvoo ja kerran juttelin erään sveitsiläisen kanssa aitoa siansaksaa.
Vili näkee huoltoaseman myymälän ikkunasta mainiosti Sysmäntien liikenteen. Normaalisti, etenkin viikonloppuisin, liikennettä etelän suunnalta riittää, mutta nyt saa kesäpoika tuijotella tyhjää maisemaa. Liikennekielto vaikuttaa selkeästi myyntiin.
Tulevaisuus saa suuren ajattelijan kurtistamaan otsaansa.
– Toisinaan pelkään, ettei maailma epidemian jälkeen ole enää samanlainen. Toisinaan toivon sitä. Eli pelkään pahinta, toivon parasta.
Kesäpoeka toteaa henkilökunnan joutuvan olemaan tiskin takana ihmisten kanssa tekemisissä ja pahinta olisi, jos joku tai jotkut sairastuisivat töissä.
– Itse olen pyrkinyt toteuttamaan kaikki mahdolliset keinot tartunnan ehkäisemiseksi. Pyrin olemaan tässä tiskillä mahdollisimman etäinen kaikille asiakkaille, välttelen katsekontaktia ja puhun vain tarvittavan!

(Kesäpoeka on Nesteen fiktiivinen somehahmo, jolla saattaa olla yhtymäkohtia todellisiin henkilöihin. Haastattelun yritystä koskevat tiedot ovat paikkansa pitäviä)

Kuvassa: Kesäpoeka Vili änkesi samaan kuvaan Jussin ja Rebsun kanssa.