Ympäristöviikko starttasi

Anna Onali-Ovaska
SYSMÄ

Toivolan koululla MLL:n perhekahvilassa tuoksuu vasta keitetty kahvi. Pöydälle on katettu porkkanasiivuja, tomaatteja, ruisleipää, kananmunia, salaattia ja mehua.

Ympäristöviikon kunniaksi äideille ja lapsille on tarjolla ilmainen aamupala – eikä mistä tahansa raaka-aineista. Pääosassa on ympäristöviikon kunniaksi lähi- ja luomuruoka.

Ympäristönsuojelutarkastaja Susanna Uusi-Kytölä kävi ostamassa kasvikset varta vasten tähän tilaisuuteen paikallisesta Hellqvistin puutarhasta. Lähi- ja luomuruokaa sisältävällä aamiaisella Uusi-Kytölä halusi herätellä ihmisiä huomaamaan, että päivittäistavarakaupoista löytyy tukkutavaran lisäksi myös paikallisten tilojen satoa.

Perhekahvilan aamiaisella tarjotut sekamehut esimerkiksi ovat alun perin peräisin Pärnistön ja Rantalan tiloilta, vaikka ne on ostettu paikallisesta marketista.

Kahvi ja tee ovat luonnollisesti peräisin ulkomailta, mutta tällä kertaa ne ovat luomua.

Mitä perhekahvilassa ajatellaan lähi- ja luomuruuasta?

-Tärkein kriteerini on kotimaisuus, koska uskon että kotimainen ruoka on parempaa. Tärkeää on myös se, että kotimaista ruokaa ostamalla tukee suomalaista työtä, tuumii lypsykarjatilan emäntä ja 2,5-vuotiaan Kerttu-tytön äiti Anni Kivelä.

Vierustoverit Asta Lestinen ja Maiju Marttila nyökyttelevät. Arjen kiireet ja väsymys eivät heistä ole este sille, etteikö kauppareissulla voisi katsoa mitä ostaa ja miksi. Sitä paitsi paikallisten tuottajien valikoimista löytyy arkista ruuanlaittoa helpottavia ratkaisuja.

-Yhteen aikaan myynnissä oli Hellqvistin puutarhan valmiiksi kuorittuja ja pilkottuja keittojuureksia. Ne olivat tosi hyviä, mutta viime aikoina en ole nähnyt niitä. Ehkä ne tulevat myyntiin nyt, kun satokausi on menossa, Maiju Marttila aprikoi.

Marttilalla on sylissään viiden kuukauden ikäinen Roope-vauva. Roopen ruokavalioon kuuluvat maidon lisäksi jo soseet. Marttila on huomannut, että soseet kannattaa tehdä itse sen sijaan, että ostaisi purkkeja kaupasta.

-Keitän usein yhdessä kattilassa porkkanoita ja toisessa esimerkiksi perunoita. Laitan soseet jääpalamuoteissa pakkaseen. Muoteista voi sitten sulattaa yhden tai useamman palan kerrallaan ja yhdistellä eri makuja, Marttila sanoo.

Ympäristöviikko nostaa ympäristöteemat selkeästi esille muutamaksi päiväksi, mutta perhekahvilassa huomaa että maaseudulla teemat ovat mukana jokapäiväisessä elämässä.

Kaikki jututtamani äidit olivat käyneet kesällä marjassa – myös yhdessä lasten kanssa. Pakastimissa on metsän antimia talven varalle.

Perhekahvilan varamummo, Suopellon marttojen Kaija Ikonen on myös ahkera marjastaja.

-Ympäristöviikko on mahdottoman tärkeä. Minusta on tärkeää tuoda esille kotimaisen ruuan arvostusta. Miksi kaupoissa on hyllykaupalla ulkomaisia omenoita, kun samaan aikaan kotimaisten omenoiden annetaan mädäntyä? Ja miksi tuoda ulkomailta soijaa, kun kotimaassa kasvaa härkäpapua, Ikonen kysyy.

Ympäristöviikko näkyy muun muassa näin

-Hartolan kirjastossa julistenäyttely sekä sienivisailu koko viikon. Kunnanvirastolla luontokuvanäyttely 30.9. asti
-Hartolan Aurinkorannan grillikatoksella ulkoilupäivä lauantaina 24.9.
-Sysmän kirjastossa julistenäyttely koko viikon
-Sysmän Teatteritalon lähimaastossa lasten luontokerho torstai-iltapäivänä
-Sysmän jäteasemalla lajitteluneuvontaa, energiajätteen maksuton vastaanotto ja kahvitarjoilu lauantaina 24.9.