Ylioppilas Juutilainen

Kyösti Piippo
SYSMÄ

Julius Juutilainen oli tänä keväänä ainut Sysmän lukion poika, joka pisti ylioppilaslakin päähänsä viime lauantaina. Julius on pistänyt koko joukon hakupapereita jatko-opiskeluja varten, mutta aluksi hän aikoo käydä armeijan alta pois. Asepalvelukseen Parolaan hän astuu jo 8.7.

Oliko lukioon meno yläasteen jälkeen selvä ratkaisu?
–Se oli ainut ja oikea tapa, millä saa tämän tason koulutuksen ja pystyy jatkamaan opiskeluja yliopistossa. Toki kotona vähän vinkattiin tekemään tämä ratkaisu, mutta lopulta päätös oli täysin itsenäinen.

Miten yo -kirjoitukset menivät osaltasi?
–Vähän laiskasti, arvosanat olivat keskivertotasoa – tyytymätön en toki ole. Vähän harmittaa se, että kemia jäi kiinni yhdestä pisteestä suoraan pääsyyn yliopistoon.

Mitkäs ne ovat sinun vahvat aineet?
–Matemaattiset aineet ja englanti. Matikassa aivot pääsevät kunnon töihin ja rutiinitehtävien lisäksi päättelykyky on aineessa ratkaisevassa osassa.

Vaikuttaako vahva matematiikka mahdollisesti ammatinvalintaan, olet sitä varmaan jo miettinyt?
– Kyllä näin voi sanoa, sillä pyrin valmistumaan jossakin vaiheessa tietotekniikan diplomi-insinööriksi. Ohjelmointi on soveltavaa matematiikkaa, se on alalla tärkeä työväline.
– Olen pistänyt papereita sisään moneen paikkaan, Tampere on se ykköskohde.

Huomenna on sitten tiedossa kovat juhlat (juttu tehtiin perjantaina)?
– Ei mitkään isot juhlat, sellaiset maltilliset. Sukua ja ystäviä tullee paikalle. On ne ehkä suurimmat pippalot meidän perheessä pitkään aikaan.

Millaisia suunnitelmia sinulla on tulevan kesän suhteen?
– Astun armeijan leipiin Parolaan 8.7. Parolan jälkeen hakeuduin ja pääsin Riihimäelle ELSOn palvelukseen (elektroninen sodankäynti) – palvelusaika on yhteensä n. yksi vuosi.
– Toivottavasti armeijan jälkeen tiedän tulevan opiskelupaikan.

Millaisia arvioita annat Sysmän lukiosta?
– Meillä on loistava lukio. Vaikka tilat voisivat olla hieman paremmat – en kannattanut elementtikoulua – opetus on tasokasta ja lukion pieni koko on oikeastaan etu. Koulussa on rento meininki, välitunnilla juodaan kahvit ja rupatellaan, olo on kotoista. Olen viihtynyt lukiossa erinomaisesti.

Miten lukion oppilasmäärä saataisiin kasvuun?
– Enpä minä ainakaan keksi tähän mitään valmista lääkettä, se on varmaan monen tekijän summa. Katsotaan nyt tämä eSport -kortti aluksi.
– Meidän pitäisi saada oppilaita muista kunnista, sillä oman pitäjän syntyvyys vähenee koko ajan ja lapsiperheiden poismuutto lisääntyy. Ylästeelta päästyään monet haluavat päästä pian töihin ja valitsevat ammattikoulun. Monet taas valitsevat lukiokseen jonkin erikoislukion. Tilanne on Sysmässä vaikea.