Yhteistyössä on voimaa! 

Jari Yli-Talonen
SYSMÄ

Tästä kaikki lähti liikkeelle. Kesäkuussa vuonna 2017 neljän salibandyseuran ja viiden kunnan alueella saatiin neuvoteltua kaudelle 2017-2018 yhteiset joukkueet Suomen Salibandyliiton sarjoihin D1- ja E1-ikäluokkiin. Yhteistyön työnimenä käytettiin tuolloin Itä-Häme Akatemiaa.  

Yhteistyöhön lähtivät mukaan Bandy Boys -88 Sysmästä, Hartolan NMKY, Pertunmaan Ponnistajat sekä Joutsassa ja Luhangassa toimiva Voimistelu-, urheilu- ja raittiusseura Flanels ry. Yhteistyö laajeni, kun mukaan tulivat vuonna 2019 SB Heinolan pelaajat sekä vuonna 2020 MäVin eli Mäntyharjun pelaajat. 

Itä-Häme Akatemian 06-07 syntyneiden yhteisjoukkue pelasi alkuun BB-88:n nimellä vuosina 2017-2020 kaikkiaan yli 100 sarjaottelua ja kymmeniä harjoitusotteluja. Hurja pelimäärä johtui osittain siitä, kun osa pelasi kahtena kautena useampaa sarjaa ja myös vanhempaa ikäluokkaa vastaan. Aluemestaruuksien tavoittelu jäi harmittavasti koronan vuoksi ylemmässä jatkosarjassa kahdesti tilanteeseen, jossa joukkueen parhaat koostumukset ja pelit olisivat olleet vasta edessä.

Muutaman vuoden käynnissä ollut salibandyseurojen yhteistyö Itä-Hämeen alueella sai hienoa jatkoa, kun yhteistyö laajeni 06-ikäluokassa entisestään alkuvuodesta 2020. Tämän osaltaan mahdollisti SB Heinolan ja LASBin 05-ikäluokkien jo aikaisemmin aloittama yhteistyö. Yhteisjoukkueeseen kerättiin Päijät-Hämeen alueelta Talent-06 nimellä toimiva pelaajaryhmä niin, että mukaan tulivat myös LASB:n pelaajat Lahdesta, Hollolasta ja Lammilta. Tämä 06-Talent ryhmä aloitti virallisesti 3.3.2020 yhteistyön ja treenaamisen Lahdessa Suurhallilla. Samalla pidettiin pelaajille ja vanhemmille aloitus- ja infotilaisuus. Treenit jatkuivat viikoittain Vierumäellä liigatason valmentajien johdolla. Tavoitteena oli koota alueen motivoituneimmista pelaajista 06-syntyneiden Talent-ryhmä ja -joukkue jonka avulla taataan pelaajapolku ja huippuvalmennus C-ikäluokasta alkaen aina liigatasolle saakka. Pelaajapolku mahdollistetaan näin alkuperäisten Itä-Häme Akatemian alueen seurojen pelaajien lisäksi myös MäVin ja Lahden sekä Lammin alueen pelaajille.   
Tämän noin 30 pelaajan harjoitusryhmän ensimmäinen mittava haaste oli jo heinä-elokuun 2020 vaihteessa, jolloin joukkue pelasi Mestarien Cupissa Turussa voittaen yli puolet peleistään.  
Itä-Häme Akatemian alueen joukkueiden pelaajat pääsivät näin mukaan yhteistyöhön, joka mahdollistaisi tulevina vuosina pelaajapolun SM-tason karsintoihin, joukkueisiin ja jopa liigatasolle saakka. Tämä siis lähialueen eri joukkueissa koko ajan pelaten. Laadukkaan valmentamisen varmistamiseksi on sovittu poikkeuksellisen mittava liigatason valmennus- ja taustaryhmä. Pelaajat, valmentajat ja vanhemmat odottavat nyt mielenkiinnolla ja innolla tulevia vuosia, että mitä kaikkea onkaan tulossa. 
 
Vähenevät ikäluokat Itä-Hämeen ja Päijät-Hämeenkin alueella ovat antaneet vauhtia joukkueiden väliselle yhteistyölle. Salibandy on ollut hyvä esimerkki siitä, että yhteistyötä tekevät seurat voivat tarjota harrastajilleen tavoitteellista urheilua ja laadukasta valmennusta. 
 
Harmittavasti jo kaksi kautta on edetty koronan varjossa ja kaudet ovat keskeytyneet ennen loppuhuipennuksia. Nyt rokotusten edetessä on vihdoin toiveena, että nuoret pääsisivät pelaamaan kokonaiset kaudet. 
 
Alueellinen yhteistyö on edennyt talven 2021 aikana uudelle tasolle, kun alueen yhteisjoukkueiden nimeksi päätettiin LASB/SB Heinola P16 oranssi ja valkoinen. Molempien peliryhmien taakse saatiin laaja valmennus- ja huoltoryhmä. Talven aikana puhelin alkoi soimaan useammankin kerran ja pelaajaryhmä kasvoi näiden peliryhmien osalta jo yli neljäänkymmeneen. Korona sotki jälleen kevään ja kesän treenejä mutta haasteista huolimatta edettiin kohti uutta kautta. Molemmat peliryhmät ilmoitettiin valtakunnan sarjoihin, joiden alkuturnaukset alkavat elokuun lopussa. 
 
Kaksi treeniturnausta on nyt elokuussa takana ja SM-karsinnat ovat alkaneet syyskuussa. ErVin kutsuturnauksen turnausvoitto tuli tappiottomalla pelillä. Oilersin kutsuturnauksen tuloksena oli tiukkoja treenipelejä ja muutama maukas voitto sekä mitalipelin häviö rankkareilla.
 
Molemmat peliryhmät ovat saaneet pelata tiukkoja treenipelejä ja turnauksia ja nyt joukkueet ovat aloittaneet valtakunnan sarjassa karsintaturnaukset. Alkusarjan tulokset selviävät lokakuun puoleen väliin mennessä. Alkusarjan jälkeen 16 parasta joukkuetta jatkavat SM-sarjassa ja loput 15 joukkuetta pelaavat 1-divisioonassa. 

Kuvissa peliryhmät ensimmäisen kerran kauden peliasuissaan Oilersin turnauksessa 21.-22.8.2021. Muutama pelaaja ei päässyt paikalle tähän turnaukseen.