Wanhan Matkiksen lounas maistuu

Kevällä avattu Wanha Matkis on otettu hyvin vastaan. Varsinkin lounaspöytä on löytänyt uskolliset asiakkaat. Heistä Matkis haluaa pitää tiukasti kiinni syksyn ja koko talven yli. Wanha Matkis on perheyritys, jonka näkyvimmät hahmot ovat Sanna Paananen ja Pekka Pajunen, erittäin kokenut ravintolayrittäjä. Pekka hoitaa keittiön ja Sannan salin muun perheen avulla.

-Keittiöön satsattiin jo alunperin, koska sillä eletään talven hiljaisen kauden yli. Käytännössä tulos pitää siis tehdä kesäkuukausina, Pekka sanoo.

Syöjien määrä on nyt tavoitteiden mukainen:  heitä on 50-60 päivittäin ja parhaimpina enemmän, alle ei ole juuri jääty. Ruualla ei kikkailla, se on peruskotiruokaa ja salaattipöytä sitten runsaampi. Myös a la Carte on käytössä iltaisin tarpeen mukaan. Lounasruuhka on kello 11 jälkeen, sen jälkeen ruokailijoita tippuu tasaisesti iltapäivän mittaan.

-Toivottavasti hyvä tahti kestää talven yli. Ainakin nyt lokakuun alussa näyttää hyvältä ja palaute on myönteistä. Lounasväki on löytänyt meidät. Toki meillä on tietty perusporukka, lounasväki, mutta vaihtuvuus täydentää sitä. Joku käy syömässä tänään ja joku toinen huomenna, ja sitten taas palataan syömään meille, Sanna kertoo.

Kesällä vilinää odotetusti riitti. Kohokohtana oli tietysti Syysmarkkinat heti syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna, jolloin monta sataa henkeä vetäneelle terassille sai jonottaa.

-Kun koulut alkoivat, myös kylä hiljeni kerralla. Eihän se mikään yllätys ollut, Pekka sanoo. Ensi kesänä taajama herää taas eloon, mutta sitä ennen on keksittävä ja suunniteltava koko ajan jotain uutta. Tarjonta lähtee asiakkaista. Mutta yhtä ei vaihdeta eikä muuteta: toimivaa ratkaisua eli päivän lounasta.

Ainakin toistaiseksi näyttää hyvältä, ja uutta on kehitelty. Pitopalvelun pää on saatu auki ja ensi viikonloppuna tarjolla on ensi kertaa elävää musiikkia. Luvassa on musaa Elviksestä Irwiniin. Esiintyjinä on Duo Kalajoen hurjat. Kovaa meininkiä on siis luvassa ainakin  nimen perusteella.

-Haluamme suosia aloittelevia bändejä, antaa heille mahdollisuus nousta framille, Sanna kertoo.

Kokonaan uutena mukaan tulleen pitopalvelun harjoittelun lisäksi suunnitelmissa ovat ruokakuljetukset vanhuksille eli vanhusten ruokahuolto. Pitopalvelun asiakkaana on ollut muun muassa tien toisella puolella oleva seurakuntatalo. Myös muualta on tullut kyselyjä.

-Toki haluaisimme ihmiset mieluummin tänne syömään, mutta kaikilta se ei esimerkiksi liikkumisen takia onnistu, Sanna sanoo ruokahuollosta. Sannan mukaan juuri nyt mietitään, miten kuljetukset ja pitopalvelu on järkevintä lopullisesti järjestää. Karaokeakin on tarjolla viikonloppuisin. Viikonloput ja illat ovat enemmän virvokevoittoisia. TK