Vuoden Nuori Yrittäjä

Kyösti Piippo
SYSMÄ

Sysmän Yrittäjät ry:n hallitus on valinnut kolme vuotta Sysmässä hierontayrittäjänä toimineen Sampo Kytölän paikkakunnan Vuoden nuoreksi yrittäjäksi. Yrittäjien lähetystö kävi kukittamassa palkitun yrittäjän viime viikon lopulla.
Sampo Kytölä ja hänen vaimonsa Marika ovat kotoisin Pohjois-Savosta, Iisalmen kupeesta. Reitti Sysmään on kulkenut Joensuun ja Vantaan kautta. Ylioppilaskirjoitusten jälkeen Sampo on työskennellyt monellakin alalla: työkokemusta on Olvin oluttehtaalta, maanrakennustöistä ja kuljetusalalta. Vaimo Marika opiskeli Helsingin yliopistossa oikeustieteen maisteriksi ja kun Sysmän Osuuspankkiin haettiin lakimiestä, hän pisti paperit vetämään. Marika tuli valituksi ja niin seurasi muutto Sysmään.
Sampon  harrastuksena oli jo pidempään ollut kuntosali ja puntit ja kaikinpuolinen kiinnostus kroppaan ja lihaksiin.
–Tästä sain idean hakeutua Lahden Hierojakouluun ja sen päätteeksi kävin vielä urheiluhierontakurssin, mistä kertyi arvokasta lisätietoa hierojan ammattiin. Koulutukseni erikoistumisosa-alueena oli nivelten liikkuvuuden edistäminen.
Sampo Kytölä perusti Sysmään oman hieronta-alan yrityksen ”Kunnon hieroja” vuonna 2014 ja aloitti yritystoiminnan Hierontahoitola Lumikvartsin tiloissa. Muutto omiin tiloihin Aurasmaan kiinteistöön liikenneympyrän viereen tapahtui viime vuonna.
Kytölän perheen työrytmitys tapahtuu lastenhoidon ehdoilla. Vaimo Marika on hoitovapaalla pankkilakimiehen työstään ja kirjoittaa samalla väitöskirjaa. Se tietää Sampolle lastenhoitovuoroa päiväsaikaan. Hierontatyöt hän aloittaa iltapäivällä ja tekee 4 – 6 tuntisia työpäiviä, joskus pitkällekin iltaan.
–Asiakaskuntaa on karttunut mukavasti, mutta tilaa on aina uusille asiakkaille.
Hierojana Sampo Kytölällä on oma osaava toimintatapansa. Hieronta ei ole pelkkää hierontaa siihen kipeään kohtaan kropassa, vaan ensin etsitään vaivan syy.
–Kun syy löytyy, sitten vaikutetaan siihen hieronnan keinoin. Esimerkiksi hartioiden kireys johtuu usein ryhdin huonontumisesta ja rintalihasten kireydestä. Juuri tämä asia oli minun koulutetun hierojan näyttötutkintoni  keskiössä hierojakoulussa.
Ja vaikka Sampo on kasvattanut itselleen komeat lihakset kuntosaliharrastuksensa myötä, hän vakuuttaa hierovansa täsmälleen asiakkaan tarpeiden ja toivomusten mukaan – myös helläkätisesti.