Viro otti käyttöön kovat aseet

Kyösti Piippo
Sysmä/Viro, Kohtla-Järvi

Viron reissu pari viikkoa sitten herätti alkuunsa mietteitä. Olihan vielä kuukausi sitten maasta kuulunut pelottavia uutisia koronan suhteen. Tartuntaluvut olivat Suomen luokkaa ja maan asukasluku on vain neljännes Suomen väestöstä.
Mutta rokotukset olivat meillä tietysti kunnossa, mutta siitä huolimatta oltiin varovaisia. Laivalla noustiin autokannelta suoraan hyttiin mennen tullen. Laivan ravintolatarjoilut jätettiin väliin.

Uutisista kuultiin ennen lähtöä, että Viro otti käyttöön koronapassin.Ja käytön suhteen siellä oltiin ehdottomia, ensimmäinen pysähdys tutussa tienvarsikahvilassa sen osoitti. Tilausta ei otettu edes vastaan, ennen kuin olimme esittäneet puhelimesta koronapassimme. Sama toistui Itä-Vironmaalla koko reissun ajan. Kaikissa julkisissa tiloissa maskin käyttö oli pakollista. Kuulemamme mukaan poliisi on mätkäyttänyt sakkojakin maskittomille. Tiukka linja tuotti varsin nopeasti tuloksia ja tartunnat ovat romahtaneet varsin alhaisiksi. Toimisi varmaan Suomessakin samaan malliin! Meillä vakavassakin tilanteessa haetaan päättäjien toimesta syitä ja selityksiä koronapassin käyttöönoton estämiseksi.

Muutoin palvelut toimivat Virossa entiseen tyyliin. Kaupat pursusivat jouluun liittyvää tavaraa ja muutama herkku tulikin hankittua; mustaa- ja savumakkaraa, tummaa olutta ja tietysti muutamia apteekin tuotteita ympärivuotiseen käyttöön.

Olihan meillä muutakin asiaa Viroon. Kävimme noutamassa kirjapainosta nipun painotuoreita kirjoja Sysmään tuotavaksi. Paino sijaitsee vanhassa kiinteistössä, mutta kun avaa kitisevän ulko-oven, takaa löytyy nykyaikaisen tekniikan omaava kirjapaino. Sieltä kuulimme meille suomalaisillekin tutun uutisen, sanomalehtipaperin hinta on kovassa nousussa ja jopa paperipula häämöttää tulevaisuudessa.
Kotiinpaluu Länsisatamassa toimi kuin junanvessa. Koronapassin tarkastajia oli riittävä määrä ja autojono katosi laivalta Helsingin keskustaan ilman suurempia ruuhkia.

Tähän loppuun tositarina itäisen naapurimme Venäjän toimista koronapassin tarkastustilanteessa. Kremlissä oli muutama viikko sitten Alla Pugatsovan miehen Maksim Galkinin (iso tähti nyt Venäjällä) iso konsertti. QR -koodeja luettiin pienessä kopissa ja jono oli pitkä. Jotkut ehtivät konserttiin väliajan jälkeen, jotkut eivät ollenkaan. Ennakkoon myytyjen lippujen hinta oli parhaimmille pakoille euroiksi muutettuna n. 400 euroa. Arvatkaa palautettiinko heille takaisin maksettuja lippuja!

Kuvassa: Virolainen pihvi ravintolassa on tuhtia mallia!