Pienten kuntien elinvoimaa -hanke sai kansainvälistä huomiota

Mika Sankari
HARTOLA, SYSMÄ

PoliRural H2020 Project esittelee Pienten kuntien elinvoimaa -hankkeen hyvänä esimerkkinä eurooppalaiselle yleisölle.

PoliRural on Euroopan komission rahoittama tutkimusprojekti, jonka tavoitteena on selvittää, kuinka maaseudulle voitaisiin houkutella lisää ihmisiä asumaan, työskentelemään ja tekemään investointeja. Hankkeessa on 12 pilottialuetta. Häme on näistä yksi.

-Maakuntien välisen yhteistyön rakentaminen on ollut haastavaa. Se on vaatinut paljon aikaa, neuvotteluja ja resursseja, koska julkisten tahojen ja sidosryhmien määrä on suuri.

Kunnilla on ollut erilaisia ​​käytäntöjä siinä, kuinka tarjota asukkailleen työ- ja yrityspalveluja. Niiden harmonisointi on vaatinut paljon vuoropuhelua, viestintää ja sopimuksia.

-Oppilaitokset sijaitsevat yleensä kaupungeissa ja maakuntakeskuksissa. Niiden normaali toimintatapa on ollut se, että opiskelijat matkustavat syrjäisiltä alueilta keskuksiin. Tarvittava aika ja kustannukset voivat muodostaa käytännön esteen opintoihin hakemiselle. Pandemia ja kouluttajien lisääntynyt kyky käyttää etäopetusvälineitä on muuttamassa koulutusta. Tavoitteena on, että kaikilla on asuinalueestaan ​​huolimatta samat mahdollisuudet kehittyä ja opiskella.

-Vanhustenhuollon koulutuksen tuloksena saatiin uusia lähihoitajia, jotka työllistyivät heti hyvin. Paikallisesti tai etänä järjestettävä (hoitaja)koulutus on maaseudun tulevaisuuden malli.

-Hanke on osoittanut, että kansalaiset, yritykset, työntekijät ja työnantajat eivät pidä maakunta-, alue- tai hallitusrajoja ongelmana. Valitettavasti päättäjien, viranomaisten ja erilaisten julkisten elinten asenteet rajoja kohtaan ovat erilaisia, perusteluissa kerrotaan PoliRuralin sivuilla.

Kaikki kehutut projektit Irlannin ja Israelin väliltä löytyvät osoitteesta https://atlasbestpractices.com/polirural/.

Hanke on saanut rahoitusta Euroopan sosiaalirahastolta. Aiempi EU-hanke ”Pienten Kuntien Työkkäri” (2017-19) toimi ponnahduslautana projektille.

Hartola haluaa jatkaa yhteistyötä ja vahvistaa sitä uuden hankerahoituksen avulla. Kunnan hallinnoiman, maalis-huhtikuun 2022 aikana alkavan kaksivuotisen jatkohankkeen tarkoituksena on turvata työvoiman saatavuutta, työllistymistä sekä yrittämisen mahdollisuuksia Hartolan, Joutsan, Pertunmaan ja Sysmän kuntien muodostamalla alueella.