Vireän kylän keskipiste

Kyösti Piippo
SYSMÄ, KALKKINEN

Kalkkinen on ystävällinen ja vireä kylä; tienvarsimainos toivottaa vieraan tervetulleeksi ja poislähtiessä hyvää matkaa. Kylän pienen keskustan tuntumasta löytyvät K-Market, pankki, baari, kirkko, hautausmaa, koulu runsaine palveluineen ja tunnettuja yrityksiä, Pihamaan marjatila ja Finlandia-Uistin etunenässä.
Niilo ja Marjatta Lampinen perustivat vuonna 1956 Hartolan Murakkaan kyläkaupan. Paikkakunta vaihtui, kun he ostivat kaupan Timo Unkilalta Kalkkisista ja sillä tiellä kauppa on tänäkin päivänä. Sukupolvi on vain vaihtunut ja kauppiaana Kalkkisissa toimii Arto Lampinen (vuodesta 1983).
Jotta kylä saadaan pysymään vireänä, tarvitaan siihen paikallisten asukkaiden lisäksi apuvoimia. Ja niitä apuvoimia ovat kesäasukkaat.
–Kyllä Juhannuksena kylän väkiluku nousee liki kolmeentuhanteen. Kun seitsemän vakiosavun omaava tiekunta lähettää kokouskutsuja, kirjeiden määrä on yli kaksisataa, kuvailee kauppias Arto Lampinen parilla esimerkillä kesäasukkaiden määrää.
Yksi huoli Lampisella kuitenkin on; ikääntyvien ihmisten mökkireissut alkavat harventua ja nuoriso hakeutuu entistä enemmän leppoisan mökkeilyn sijaan aktiivisten tapahtumien pariin. Onneksi paluumuuttajien määrä kasvaa Kalkkisissakin.
K-kauppias huomaa tiettyjen tuotteiden menekin kasvusta kesäkauden alkaneen.
–Grillijutut, juomat, paikalliset vihannekset, jäätelö, perunalastut ja makeiset, luettelee Lampinen kesän hittilistaa.
Talvisaikaan palataan perustuotteiden kauppaan: uunissa valmistuvat ruuat, leipä, maito, voi, kahvi jne. Onneksi K-Market Lampinen on monen palvelun talo. Varsinaisten kauppatuotteiden lisäksi pihalla on polttoaineen tankkauspiste ja sisällä apteekin lääkekaappi, veikkauspiste ja postin asiamiespiste. Uutta on täksi kesäksi pihalle pystytetty jäätelökioski.
Paikalle pistäytynyt Janne Pihamaa tuli suunnittelemaan kauppiaan kanssa mansikkamyyntipaikan rakentamista jäätelökioskin viereen. Asia toteutuu jo juhannusviikolla ja herkkua on silloin myynnissä. Pihamaan mukaan mansikan kasvusto voi hyvin ja sadosta voi tulla runsaskin, joskin normaalia myöhemmin.
Arto Lampinen katselee kaupankäynnin osalta tulevaisuuteen kohtuullisen optimistisena.
–Hereillä pitää tietenkin olla, tilanteet voivat muuttua ja ikäkin alkaa kohta painaa. Kaupan jatkajaa ei ole näköpiirissä, mutta eiköhän tässä vielä tehdä kauppaa useita vuosia.
Ja miksipä ei tehtäisi? Kylän elinvoima näyttää kestävän ja kauppiaan itsensä arviot omasta iästään on pakko kuitata hymähdyksellä – mies on mitä parhaassa kunnossa.

Kuvassa: Kauppias Arto Lampinen (oik) myhäilee tyytyväisenä, kun Finlandia Uistimen talouspäällikkö Hannele Kangas maksaa ostoksiaan Maiju Mäkeläisen kassaan. Taustalla Pulkkilanharjulla kesiään viettävä Kaarle Ruutu täyttää vielä ostoskassiaan.