Vintturin huvittelukeskus

Entinen navetta on Vintturin huvittelukeskus

Kyösti Piippo
Sysmä

Eikä tämä otsikon navetta ole liialla koolla pilattu. Kysessä on entisen Vintturin koulun opettajan luontaisetulehmän tyyssija, yhden lehmän navetta. Nyttemmin tämä kylän huvittelu- ja virkistäytymispaikka tunnetaan laajalti Suomessa Yhden lehmän navetan pubina.
Pubin isäntä Aki Marttinen saapui Vintturiin viimeisten muuttolintujen mukana toukokuun lopulla ja avasi pubinsa runsas viikko sitten. Aki tuli aikoinaan töihin Ahgrenin perheen täysihoitolaan ja toimi päivät kokkina ja illat pubin isäntänä. Isäntäväki oli kuitenkin luopumassa yritystoiminnastaan ja he tarjosivat pubia Marttiselle.
–Tartuin tarjoukseen ja nyt on alkamassa 18. pubikesä.
Mikä vetää miestä kesä toisensa jälkeen Vintturin maisemiin? Jokaisen sesongin jälkeen Marttinen sanoo harkitsevansa pubin pidon lopettamista, mutta kevätauringon myötä motivaatio löytyy uudelleen ja innostus Vintturin kesästä pistää miehen liikkeelle.
–Ja onhan tämä hieno paikka kuunnella lintujen laulua luonnon keskellä ja tavata mukavia ihmisiä kesä toisensa jälkeen.
Kesäisiä huippuviikonloppuja ovat ne, jolloin viereisellä nuorisoseurantalolla on tanssi-ilta ja myös pubissa on omaa ohjelmaa. Jokakesäinen vieras Aarne Tenkanen tulee tänäkin kesänä ja samoin paikalla nähdään trio Wanha Resepti. Muutoin kesän säät säätelevät suurelta osin myynnin onnistumisen.
Muutoin pubin toiminta jatkuu entisellään – minkä nyt juomapuoli on runsastunut uuden alkoholilainsäädännön myötä.
–Ei mitään isoja varastoja: kossua, jallua, jekkua, viskiä ja rommia.
Sunnuntai-iltapäivisin pidettävät tietokilpailut aloitetaan juhannukselta ja ne kestävät heinäkuun loppuun saakka.
Marttisen vastaus ensi kesästä on se sama tuttu ”katsotaan sitten myöhemmin syksyllä”. Talvet vierähtävät Tampereella kavereiden kapakoissa tilanteen mukaan keikkoja tehden.

Kuvassa: Aki Marttinen palaa muuttolintujen tavoin joka kevät Vintturiin. Osoite on Moiskantie 12.