Villen hatsapuria jonotettiin Sysmän torilla

Kyösti Piippo
SYSMÄ

Puumalan satamasta viime kesänä alkanut näyttelijä Ville Haapasalon hatsapuri-kiertue jatkuu vauhdikkaasti. Herkkua myydään tänä kesänä viiden kiertävän ja 16 kiinteän kioskin voimin jokapuolella Suomea – Oulu taitaa olla pohjoisin paikka. Haapasalon hatsapuri-leipomo on maailman suurin.

Georgialainen hatsapuri kansallisruoka. Sen resepti ei ole vaikea; se sisältää puolet painostaan täyteläistä suluguni -juustoa ja puolet makeahkoa ja hennosti hapanta maitoon leivottua vehnäleipätaikinaa. Juuston Ville ostaa Virosta, sillä sulugunia ei valmisteta Suomessa.

Hatsapurista on tullut oikea korona-ajan ruokailmiö. Viime kesän aikana sen myynti ylitti kaikki odotukset, yksin laskien leipiä myytiin Puumalassa 25 000 kappaletta. Ville Haapasalo on päättänytkin olla kuluvan vuoden leipuri, sillä rajat ovat kiinni eikä näyttelijä pääse filmaamaan Venäjälle.

Sysmän torille liikkuvan hatsapuri kioskin roudasi Padasjoen Arrakoskelta kotoisin oleva Marko Samiola. Hän kertoi olevansa koko kesäkauden Haapasalolla töissä ja liikkuu kioskeineen lähinnä Päijänteen ympäristökunnissa ja kaupungeissa. Villen asemapaikka on keskikesän ajan Puumala, mutta syksymmällä hänetkin nähdään kiertueella.

Marko Samiola tykkää kierrellä pikkukuntia Päijänteen tuntumassa, sieltä ehtii mainiosti kotiin Padasjoelle myyntipäivän päätteeksi. Sysmän vierailu ajoittui heinäkuun lopulle Uotinpäivien vuoksi. Tosin Uotinpäivät jäivät toisen kerran peräkkäin pitämättä koronaepidemian vuoksi. Tämä ei kuitenkaan estänyt jonon syntymistä hatsapuri-kioskin eteen ja uunit kävivät Markon kioskissa täydellä teholla.