Viikon Henkilö Lotta Puikkonen, Pian oikeushoitaja

Heli Oksanen
SYSMÄ

Kuka olet?

  • Olen liki paljasjalkainen sysmäläinen, sillä lapsuudenperheeni muutti Sysmään ollessani vielä vauva. Kävin peruskoulun ja lukion täällä, jonka jälkeen muutin Helsinkiin opiskelemaan kätilöksi. Opiskeluaikana tapasin mieheni ja aika pian oli selvää, että asetumme Lahteen.
    Kymmenkunta vuotta työskentelin synnytyssalissa, mutta sitten avautui mahdollisuus siirtyä apulaisosastonhoitajan tehtäviin.
    Suoritin töiden ohessa johtamisen erityisammattitutkinnon.
    Apulaisosastonhoitajan työssä on vierähtänyt kuutisen vuotta pois lukien viime vuosi, jolloin olin synnytysosaston muuttokoordinaattori osaston muuttaessa keskussairaalan uudisrakennukseen.

Mitä työsi pitää sisällään?

  • Työnkuva on laajentunut siten, että muuton myötä synnytysosaston yhteyteen avautui ympärivuorokautinen naistentautien ja raskaana olevien päivystys. Hoidamme siellä kaikki kiireellistä hoitoa vaativat naiset gynekologisissa päivystysongelmissa.
    Vuoden alusta meillä avautui myös Päijät-Hämeen Seri-tukikeskus, jossa hoidamme kaikki alueen 16-vuotta täyttäneet seksuaalirikosuhrit.
    Vastaan siitä, että työt sujuvat mahdollisimman mutkattomasti; teen työvuorosuunnittelun hienosäädön, hoidan sairauspoissaolojen järjestelyn, huolehdin, että hoitotarvikkeita on riittävästi. Aina on jotain kehitettävääkin. Teen edelleen vähän myös potilastyötä, vedän synnytysvalmennuksia ja sijaistan osastonhoitajan lomia.

Mitä syksyysi kuuluu?

  • Tämä syksy ja ensi kevätkin kuluu töiden lisäksi oikeushoitajaopinnoissa. Kotona minut pitää touhukkaana tomera viisikuukautinen suomenlapinkoira Lysti, joka sekin käy pentukoulua oppiakseen hyville tavoille.

Kertoisitko oikeushoitajakoulutuksesta?

  • Oikeushoitajakoulutus järjestetään Suomessa nyt ensimmäistä kertaa THL:n oikeuslääkintäyksikön sekä Tampereen ja Oulun ammattikorkeakoulujen yhteistyönä.
    Oikeushoitaja hoitaa väkivallan ja pahoinpitelyn uhreja sekä eri rikoksista epäiltyjä. Oikeushoitaja tunnistaa, kerää ja dokumentoi rikokseen liittyviä lääketieteellisiä todisteita myöhempää oikeudellista käyttöä varten. Oikeushoitajan tehtävänä on varmistaa tehokas ja laadukas virka-apu.

Miten oikeushoitajan koulutus tulee muuttamaan työtäsi?

  • Oikeushoitajakoulutus antaa työkaluja Seri-tukikeskuksen toimintaan ja kehittämiseen. Toivon, että koulutusta voi hyödyntää myös laajemmin.

Kerrotko Seri-tukikeskuksesta?

  • Seri-tukikeskus on seksuaaliväkivaltaa kohdanneen tukiyksikkö Päijät-Hämeen keskussairaalassa, yli 16-vuotiaille sukupuolesta riippumatta. Seri-tukikeskukseen voi hakeutua itse, omaisten kanssa tai viranomaisen ohjaamana kuukauden sisällä tapahtuneesta.
    Jos tapahtumasta (esim. raiskaus) on yli kuukausi, apua voi hakea omasta sote-keskuksesta, perheneuvolasta tai eri järjestöjen kautta. Rikosilmoituksen teko ei ole ehtona hoidolle, vaikka siihen kannustammekin. Vastaamme päivystyspuhelimeen ja hoidamme kiireelliset asiat ympärivuorokautisesti, myös viikonloppuisin.

Mitä haluat kertoa palveluista sysmäläisille ja hartolalaisille?

  • Synnytysosaston uudet tilat ovat hyvät ja toimivat.
    Synnytyksen alkuvaiheen hoitoon meillä on kuusi seurantahuonetta, joissa tukihenkilö voi olla mukana koko ajan eikä pitkämatkalaisenkaan tarvitse miettiä, että mahtuuko meille vai joutuuko ajamaan kodin ja sairaalan väliä.
    Synnytyshuoneita on seitsemän. Synnyttäjien vuodeosastolla kaikki huoneet ovat yhden hengen huoneita ja niistä saa tarvittaessa perhehuoneen siten, että puoliso on mukana maksutta, mutta omin eväin. Samalla osastolla on muutama yhden hengen huone naistentautien potilaille. Naistentautien päivystyksen ja Seri-tukikeskuksen palvelut ovat luonnollisesti myös sysmäläisten ja hartolalaisten saatavilla.