Viikon henkilö: Lana Piippo

Mika Sankari
SYSMÄ

Kohtla-Järve on kaupunki Itä-Virumaan maakunnassa, Viron koillisosassa. Sieltä Lana Piipon tie vei aikanaan Sysmään, jossa hänet tunnetaan nykyisin hyvin. Millaisten vaiheiden kautta tämä kaikki meni?

Hei Lana, tervetuloa Lähilehden haastatteluun. Millaisena muistat synnyinseutusi?
-Kiitos. Se on pieni ja mukava paikka, siis todella kaunista seutua kaikkialla, ehkä kaunein paikka koko maailmassa. Siellä on merta, järveä, soita ja paljon metsää. Opin isäni ansiosta jo varhain rakastamaan mökkielämää. Menimme metsäretkelle usein jo aamuvarhaisella. Perheemme kesäasunto oli Peipsijärven rannalla. Vietimme siellä yleensä vuosittain kolme kuukautta eli koko kesäajan.

Kävitkö siellä koulusi?
-Kyllä vaan, lukion jälkeen opiskelin ala-asteen opettajaksi ja työskentelin kaikkiaan 12 vuoden ajan päiväkodissa lastentarhanopettajana Kohtla-Järvellä.

Miten löysit Sysmään?
-Tapasin tulevan aviomieheni, toimittaja Kyösti Piipon laivareissulla kahdeksantoista vuotta sitten. Hän oli siellä erään kuoron mukana ja minä Helsingissä asuvan ystäväni kanssa. Sitten muutin hänen mukanaan tänne.

Millaiset olivat ensiaskeleesi sysmäläisenä?
-Alussa oli hankaluuksia kielen kanssa, olin ihan ummikko. En tuntenut Kyöstin lisäksi ketään muuta. Oleskelulupa onneksi myönnettiin minulle työpaikan perusteella, sillä sain töitä siivoojana Mape Oy:ssä. Sitten selkäni alkoi vihoitella ja pääsin toisiin hommiin. Olen toiminut pitkään myös Nuutti-pojan henkilökohtaisena avustajana. Sittemmin olen onnistunut saamaan todella laajan ystäväpiirin sekä suomalaisista että venäläisistä kavereistani. Matkustelemme paljon ja kokoonnumme mm. Suomi-Venäjä -seuran merkeissä. Eräitä venäjänkielisiä ystäviäni autan välillä toimimalla asioimistulkkina. Tällä hetkellä hoidan joskus myös heidän arkisia käytännön asioitaan, kuten vapaa-ajan asuntojen ruohonleikkausta, sillä he eivät pääse hoitamaan niitä itse voimassa olevien matkustusrajoitusten takia.

Kerro, miten opit hyväksi taiteilijaksi ja kokiksi?
-Olen itseoppinut taidemaalari. Sitä olen harrastanut aina. Piirrän Lähilehteen viikoittain, mutta paljon isommatkin maalaukset onnnistuvat. Näyttelyjäkin olen pitänyt ja taideleirit ovat tuttuja. Olen vetänyt MLL:n kuviskerhoa järjestötalolla viisitoista vuotta.
-Työskentelen Sysmän uimahallin kahviossa. Vedän Hartolan-Sysmän Venäjä-seuran ruokakursseja. Tarkoitus on saada lisää venäläisen keittiön herkkuja tarjolle kahvioomme. Niitä olisi saatavilla sitten tilauksesta. Kansalaisopistossa kokoonnumme naisten kanssa kolmen viikon välein askartelun ja ruuanlaiton merkeissä. Keittokirjojakin saimme aikaan ja niihin perusteellisesti testatut reseptit.

Ovatko lahjasi periytyvää laatua?
-Perin ruuanlaiton taidot äidiltäni. Minulla on kaksi aikuista poikaa. Toinen asuu Tallinnassa ja toinen Helsingissä- kyllä hekin osaavat keittiössä toimia. Yksi lapsenlapseni on kovasti kiinnostunut ruuanlaitosta, hänessä on paljon potentiaalia. Sienirisotto onnistuu häneltä erityisen hyvin.

Millaiset harrastukset kuuluvat elämääsi?
-Kävelyä, luonnosta nauttimista, kalastusreissuja Lappiin Kyöstin kanssa, sienestystä, kuntosalia. Sysmä tarjoaa ihan luonnostaan paljon virikkeitä.