Viikon henkilö Joulumuori

Helena Mäkinen
KORVATUNTURI

Jokaisen merkittävän miehen taustalla häärii yleensä nainen, joka osaa organisoinnin, pelastaa pulasta ja vie hommat maaliin. Olisi vaikea kuvitella, miten Joulupukin pajan postiosaston kiireet, tonttujen työehtosopimusneuvottelut, sesonkiluonteisen työn aiheuttamat ongelmat ja lahjavuorten jakamiseen liittyvät logistiset haasteet tulisivat hoidetuiksi ilman tämän viikon haastateltavaamme!

Onko kaikki reilassa joulua varten?
–No huhhuh, miten kuten! Täytyy tunnustaa, että kahdella osa-alueella on vielä yllättävän paljon tehtävää. Toinen on lahjatoiveensa viime tipassa toimittavat Matti ja Maija Myöhäset, joita tuntuu vuosi vuodelta ilmaantuvan yhä enemmän. Toinen – se akuutimpi  – on porotokkaamme iskenyt unitauti. Lääkäritontut paiskivat töitä yötä myöten, meidän on löydettävä pätevä lääkitys, muuten joulu pitää tänä vuonna perua.

Kuulostaa tosi vakavalta. Onko teillä varasuunnitelmaa, jos poroja ei saada kuntoon?
–Meillä on onneksi tokka, jota hoidetaan kaukana Korvatunturin takana, siellä tautitapauksia ei vielä ole ilmaantunut. Ainoa vaikeus on, että reserviporojen koulutus on vasta päästy aloittamaan. Aloittelijoiden kanssa tulee kaikenlaisia ongelmia, kun aaton jakoruljanssi on tehtävä niin salamavauhdilla.

Jospa joulu kuitenkin menisi hyvin! Mitä sen jälkeen on ohjelmassa?
–Ensimmäiset kaksi kuukautta menee jäähdytellessä ja levätessä. Otetaan rauhallisesti ja kerätään voimia. Maaliskuun alusta onkin taas aikataulutettava kaikki, että koneistomme selviää seuraavasta sesongista… Koko loppuvuosi on jatkuvaa ajan kanssa kilpailua.

Millainen työnjako teidän perheessänne on?
–Jaa-a. Ukko hoitaa suuret linjat ja hallitsee PR:n. Kerromme hänelle sen verran, että hän osaa vastata Pajalla käyville ulkomaalaisille – ja onhan hänellä joitakin kaukomatkojakin taas tulevana vuonna. Tiedotus on toki tärkeää, mutta jos ajatellaan käytännön tehtävien hoitamista, niin siitä hän ei ole kärryillä lainkaan. Minulla on erittäin terävä tonttutiimi, jonka kanssa kaikki yksityiskohdat on hiottu niin, että ongelmia ei synny. Joskus tuotannossa saattaa tulla yllättävä seisokki, mutta yleensä saamme kaiken tilaamamme ajoissa.
–Paja on hieman harhaanjohtava nimitys – oikeasti se tarkoittaa suurta tuotantolaitosta, joka toimittaa lahjat kauniisti paketoituina, nimin ja osoittein varustettuina  ja lajiteltuina kuljetusta varten meille. Se Pukinpaja, jossa Ukko ottaa vastaan turisteja, on lavastettu ja tehty vastaamaan matkailijoiden mielikuvaa siitä, miltä Pukinpajan pitäisi näyttää…

Miten pysytte selvillä siitä, kenelle mikäkin paketti on vietävä?
–Siinä auttaa kurinalainen arkistointi ja tietotekniikka. Jokainen paketti on tietoineen syötetty järjestelmäämme ja kulkee tarkoin suunnitellun prosessin läpi. Se on niin aukoton, että erehdyksiä sattuu harvoin. Vaikeuksia aiheuttavat alueet, joilla ei ole teiden eikä katujen nimiä – emme saa osoitteita. Mutta siinä tulevat avuksi kaikki ihmiset, jotka haluavat lahjoittaa joulumielen lähimmäisilleen. He toimivat apunamme ja heitä on yllättävän paljon eri puolilla maailmaa.

Täällä kuuluu aina välillä sellainen vieno kilahdus, mitä se merkitsee?
–Se on juuri tuohon joulumieleen liittyvä ääni. Aina, kun joku toivoo toiselle sydämestään Hyvää Joulua tai muistaa lähimmäistään, täällä kilahtaa. Mitä useammin tuo vieno ääni kuuluu, sitä paremmin Joulun Taika tepsii ja meillä täällä asiat sujuvat. Nyt helkkyy lupaavasti – arvelen, että selviämme vaikeuksista tälläkin kertaa!