Soramontulle uutta käyttöä

Kyösti Piippo
SYSMÄ

Sysmän Taipaleen kylässä 50-luvulla avattu soranottoalue on poistunut käytöstä. Soranoton päätyttyä, ympäristötarkastajan katselmuksen jälkeen, alueella on aloitettu ympäristölain edellyttämät maisemointityöt.  Vanha soranottoalue sijaitsee Mikko Sippolan ja Oskari Peltolan omistamilla mailla.
Maisemointitöiden kestäessä syntyi ajatus montun hyödyntämisestä moottoriurheilun harjoittelukäyttöön. Sysmän Moottorikerhossa on yli 100 jäsentä, joukossa SM-tason  kilpailijoita. Oman harjoitteluradan puutteen vuoksi lajin harrastajat ovat joutuneet matkustamaan harjoittelemaan Vesivehmaalle, Lahteen, Heinolaan tai Joutsaan.
Samalla viemme mainituille paikkakunnille jonkinmoisen summan rahaa ratamaksujen, ruokailuiden ja muiden ostosten merkeissä, toteaa Sysmän Moottorikerhon puheenjohtaja Joonas Salonen.
Maa-alueen omistajat ovat suhtautuneet erittäin myönteisesti kerhon tiedusteltua mahdollisuutta harjoitella alueella ja asiasta on jätetty lainmukainen hakemus kunnan ympäristötarkastajalle.
Ympäristön asujaimistoa rauhoitellaan tiedolla, että osana maisemointityötä on jo etukäteen minimoitu meluhaittoja. Alueen sorapenkkoja on muotoiltu ”hyllyttämällä”. Penkkoja voidaan hyödyntää ajoreittejä suunniteltaessa. Ympäristösuojeluun liittyen alueella on suoritettu melutason mittauksia ja aiemmin rakennettua 80 metristä meluvallia on muutettu lisäämällä siihen vanhan tieaukon tukkiva osa. Samalla kovien, ääntäheijastavien pintojen määrää minimoidaan kiviraunioita poistamalla.
Lisäksi äänimaailma ja sen vaimentaminen huomioidaan alueelle suoritettavilla istutuksilla.  Alueen käyttö tulee kaikilta osin olemaan kontrolloitua  noudattamaan määräyksiä, tähdentävät maanomistaja Mikko Sippola ja seuran jäsen Esko Bruun.