Venetsialaisia ja Tommi Läntistä

Ilkka Hörkkö
SYSMÄ

Kiinalaiset ilotulitteet tulivat Euroopassa ensiksi Venetsiaan. Tästä juontanee juurensa nimi venetsialaiset. Myös Suomessa se on perinteinen veneily- ja mökkikauden päätösjuhla, jonka oleellinen osa on ilotulitus. Alun perin Länsi-Suomen rannikkoalueiden juhla on levinnyt koko Suomeen. Nykyään sitä vietetään kaikkialla elokuun viimeisenä viikonloppuna, jolloin illat ovat pimeitä.

Sysmässä jo perinteenä
Sysmässä venetsialaisia on vuosia pidetty elokuun viimeisenä lauantaina. Mökkiläiset kokoontuvat päättyvää kesää juhlistamaan. Rantoja valaistaan tulilla ja myös yksityiset saattavat ampua raketteja. Terasseille kokoontuu väkeä ja musiikkiohjelmaakin on. Sysmän yrittäjät järjesti jälleen pimeän tultua näyttävän ilotulituksen. Raketit ammuttiin Suvisaaresta. Majutveden rannoille ja etenkin Marinaan kokoontui runsaasti juhlaväkeä.

Tommi Läntisellä pitkä ura
Pitkän linjan muusikko Tommi Läntinen oli saapunut Marinaan duo-keikalle. Ennen illan keikkaa Läntinen jutusteli hetken urastaan ja nykyisistä kuulumisistaan. Hän kertoi käyneensä lapsena Sysmässä sukulaisperheen mökillä. Myös 90-luvulla hän muisteli tehneensä täällä yhden keikan.
Muusikon ura on jo 40 vuoden mittainen. Se urkeni Turun rockpiireistä 80-luvun alussa. Ehkä tunnetuin Läntisen yhtyeistä on 80-luvun lopun Boycott. Sen jälkeen musiikista suurin osa on ollut soolotuotantoa.
-Pitkäsoittolevyjä on takana kaikkiaan parikymmentä. Viimeisin on Isoja aikoja -levy vuodelta 2011. Sen jälkeen on tullut pari kokoelmaa. Mutta uutta on tekeillä ja ensi helmikuussa ilmestyykin urani paras levy, Läntinen hymyili.

Monipuolinen ohjelmisto
Illan ohjelmiston Läntinen kertoi olevan hittimeininkiä. Uutta ja vanhempaa, molempia tasaisesti. Läntinen on ollut urallaan paitsi rockmies myös koskettavien balladien tulkitsija. Rööperin kuu ja Syvälle sydämeen sattuu ovat keikkojen vakiotavaraa.
-Molemmat menevät, samaa tavaraa on niin rock kuin balladit, vain muoto on eri. Musassa täytyy olla mukana pää, sydän ja munat, muusikko räväytti.
-Keikkapaikka näyttää tosi hienolta. Mikä tässä on lopetellessa noin 20 keikan kesää hienossa illassa. Toivottavasti yleisö on sopivasti mukana.
Itse keikan alettua Marina oli täynnä venetsialaisten juhlijoita. Melko paljon oli mukana Läntisen uudempaa tuotantoa, mutta totta kai myös se suurin hitti Via Dolorosa kuultiin.