Harri Hynynen, Sysmän Vuoden Yrittäjä 2021

Kyösti Piippo
SYSMÄ

Harri Hynynen – yritys Oval Design Oy – on Sysmän vuoden 2021 vuoden yrittäjä. Harri syntyi ja varttui kauppiasperheen yrittäjäystävällisessä ilmapiirissä ja ajatuksena lienee jossakin vaiheessa ollut, että poika jatkaa isänsä jalanjälkiä. Keskon koulutusohjelmankin hän suoritti läpi kiitettävin arvosanoin. Toisin kävi ja Harri perusti yhdessä Matti Jutilan kanssa Lafka -nimisen yrityksen, perustamisella haluttiin tukea rallitoimintaa. Yrityksen ensimmäisiä projekteja olivat parkkipaikkojen ruutujen maalaukset lähiympäristössä. Kauempanakin käytiin ja yksi työkohde oli USA:n suurlähetystön piha-alueen ruuduttaminenkahtena vuonna.
– Sitä hommaa tehtiin tosi tiukan valvonnan alaisena, muistaa Harri.

Lafkan tilat sijaitsivat Meritan kiinteistön alakerrassa 5 x 6 neliön suuruisessa tilassa ja meteli siellä kiinnikkeiden porailu seinään aiheutti kerran poliisivierailun pankin hälyttimien soidessa.
Lafkan tuotevalikoima kasvoi ja yritys alkoi valmistaa valaistuja hinta- ja kuvatauluja mm. nakkikioskeille, ns. köyhän miehen digitaalitauluja. Pankin ahdas kellaritila vaihtui entisen Sysmän Kehräämön tilaksi.
– Kehräämöllä viivyttiin viitisen vuotta ja nykyinen Koskuenmäen halli ostettiin vuonna 1995. Lama-aika 90- luvun alussa toi lunta tupaan valuuttalainojen merkeissä, mutta eteenpäin mentiin koko ajan.

Työ opasti tekijöitä, laitekanta kehittyi ja tilauksia alkoi tulla, infotauluja, työopasteita jne – tilauskanta kasvoi. Kaukomarkkinoiden alihankkijana tuli isoja tilauksia Moskovaan (mm. Panasonic, Technics) ja koko Suomi täyttyi vuosina 1998 – 2002 yrityksen valmistamista, toreille pystytetyistä infotauluista.

Yrityksen nimi oli vaihtunut Oval Design Oy:ksi ja Harri Hynynen omisti koko osakekannan.
Runsaasti työvoimaa ja käsityötä vaatinut tekniikka vaihtui nopealla vauhdilla digi- ja skanneriaikaan. Tällä hetkellä työntekijöitä on neljä. Ovalin laitekanta on pysynyt koko ajan mukana kehityksen kärjessä. Hyvien yhteistyökumppaneiden avulla yritys on varustanut opastein mm. Color LineAreenan Hampurissa, Espoon LänsiAuto Areenan ja Silja Linen kaikkien laivojen tax free ja parfymeria -myymälät.

Harri Hynysen mukaan Ovalin erikoisosaaminen ja kehityksen kärjessä oleva konekanta ovat yrityksen vahvuus ja takaavat menestyksekkään toiminnan myös tulevaisuudessa. Mies itse vierailee säännöllisesti Kiinan suurilla alan messuilla, missä uusimmat innovaatiot ovat esillä.
– Tässä hommassa pitää omata shakinpelaajan taidot. Tehdä siirtoja reaaliajassa ja nähdä pari siirtoa eteenkinpäin, kiteyttää Harri Hynynen.

Oval Design Oy:n rinnalle on perustettu Printmedia Oy -niminen yritys, mikä toimii lähinnä suurkuvatulostimien, värien, tarvikkeiden ja medioiden tukkumyyjänä.

Vuoden yrittäjän uusimmat suunnitelmat liikkuvat uusien energiaratkaisujen kehittämisessä.

*Muokattu 6.9.2021 klo 9.00*: Korjattu muutama lyöntivirhe.