Varttihartolalainen Aino

Kyösti Piippo
HARTOLA

Vaikka tilanne on viime vuosina tasoittunut, on maassamme vieläkin varsin runsaasti pelkästään miesten käsissä olevia ammatteja ja tehtäviä. Voisiko monikaan kuvitella mäkihypyn tuomaritornissa istuvan tyylipisteiden jakajaa naiseksi?
Aino Marttinen siellä kuitenkin istuu.


Marttinen kertoo olevansa ”varttihartolalainen”, sillä mummo on kotoisin Hartolan Koitin kylältä, samoin isomummot.


Aino Marttinen kertoo, että Suomen tusinasta mäkituomarista neljä on naisia ja Marttinen on koko tuomarijoukon nuorin (s. 1995).
Aino on ollut pienestä pitäen kova mäkihyppyfani. Kun pikkuveli Aaro aloitti hyppäämisen Karpalon mäessä, Aino pyöri aina mukana harkoissa, vaikkei itse suorittanut hypyn hyppyä. Kun Lahden Hiihtoseura järjesti mäkituomarikurssin vuoden 2012 lopulla, Aino meni mukaan ainoana naisena. Sieltä polku johti mäkikilpailun sihteeriksi Salpausselän kisoihin.
Salpparin kisoissa Aino tutustui lajin legendaan Walter Hofer’iin, joka pyysi tehokkaan ja hyvin saksankieltä hallitsevan naisen media-assistentiksi Keski-Euroopan mäkiviikolle. Ura lähti nopeaan nousuun.


Ainon ensimmäinen tuomarointi tapahtui v. 2013 Vierumäen juniorikisoissa ja tehtäviä tuli lisää oman hiihtoseuran LHS:n juniorikilpailuissa. Lajin koulutus syveni niin, että v. 2018 Aino suoritti SM-tason tuomarikurssin ja tämän vuoden alussa käteen annettiin kansanvälisen mäkituomarin lisenssi. Hän istui tuomaristossa jo Rukan Continental Cupin mäkikisassa joulukuussa 2020.
– Uskon, että ensi kaudella tulee eteen useampia kansainvälisiä kisoja. Koko maailmassa meitä naistuomareita on alle 20, mutta määrä on ollut kasvussa naisten mäkihypyn yleistymisen myötä.
Hyppääjän tyylipisteiden laskeminen on silkkaa matematiikkaa.
– Se on periaatteessa vähennyslaskua. Jokaisella hyppääjällä on tornista lähtiessään 20 pistettä ja siitä sitten vähennetään hypyn aikana havaitut virheet kolmen eri sektorin kohdalla: ilmalento, alastulo ja loppuliuku.


Mäkituomarin silmän täytyy olla tarkka ja nopea, ammattitaidon ylläpito vaatii jatkuvaa harjoittelua ja kouluttautumista. Lajinsa huippu-urheilijoiden tapaan Aino Marttinen tähtää urallaan korkealle – tavoitteena on tuomaroida joskus olympiakisoissa ja lentomäessä.
Tuomaroinnin lisäksi Aino toimii Suomen Hiihtoliiton mäkituomarikerhon sihteerinä ja on valmentanut 10-vuotiaita nappuloita Vuokatin kesäleirillä.
Aino Marttinen on koulutukseltaan juristi ja työskentelee verotuksen parissa. Hän asuu miehensä Niilan kanssa Rovaniemellä.

Kuvassa: Aino Marttinen on yksi harvoista mäkihypyn naistuomareista.