Uusi ylioppilas

Kyösti Piippo
Sysmä

Lukion kolmen vuoden rutistus sai palkkansa, kun koulun rehtori julisti abit ylioppilaiksi ja päähän painettiin ylioppilaslakki.
Sysmän Yhtenäiskoulun abi Anna Gripenberg oli yksi noista onnellisista, joka onnistui ylioppilaskirjoituksissa ja pääsi tavoitteeseensa. Ylioppilasta juhlittiin lauantaina Annan kotona sukulaisten ja ystävien seurassa.
Annalla on lähitulevaisuuden suhteen kokolailla selvät suunnitelmat.

Urheiluaiheinen kysymys: miltäs nyt tuntuu?
-Tuntuu erittäin hyvältä kolmen vuoden ponnistuksen jälkeen. Lukion läpikäyminen oli kova urakka ja varsinkin eka luokka peruskoulun jälkeen oli tosi hankala.

Jännititkö kovasti ylioppilaskirjoituksia ja kuinka niihin valmistauduit?
-Täytyy todeta alkuun, että suunnittelin lukevani ennen kirjoituksia enemmän kuin mitä sitten itse asiassa tein – joten jännitin. Mutta koko kevät oli niin kovaa hulinaa, että jännittäminenkin jotenkin lopulta unohtui ja kun lukeminenkin jäi viime tippaan, se vei ajan tarkkaan. Minusta tuntuu, että opettajiamme jännitti melkein enemmän kuin meitä abeja. Kuitenkin he jaksoivat kannustaa meitä ja se auttoi.

Mitä mieltä olet ylioppilaskirjoituksista yleensä. On puhuttu jopa niiden lopettamisesta?
-En pidä kirjoituksia ollenkaan huonona asiana, onhan se lukiossa opittujen tietojen eräänlainen testi. Toki koko prosessi on fyysisesti raskas, mutta hyvällä psyykkauksella se onnistuu. Lukion kolmas vuosi onkin miltei kokonaisuudessaan kirjoituksiin valmistautumista.

Mitkä aineet olivat sinulle kirjoituksissa vaikeita ja mitkä taas niitä helppoja?
-Kielet, varsinkin englanti, olivat aika helppoja minulle. Mikään aine ei ollut oikein paha – se helpotti, että olin kirjoittanut saksan ja terveystiedon jo syksyllä. Muut kirjoittamani aineet olivat äidinkieli, ruotsinkieli ja psykologia.
-Omasta mielestäni olen lopputulokseen ihan tyytyväinen.

Millaisia arvioita annat Sysmän lukiosta?
-Mistään en valittaisi; puitteet ovat hyvät, opettajat tulivat tutuiksi ja kaveriporukka oli mainio – olimmehan hitsautuneet yhteen jo yläasteelta lähtien. Tykkäsin käydä lukiota Sysmässä. Toivon hartaasti, että lukio jatkuu paikkakunnalla vielä pitkään. Otetaan tiettyjen valinnaisaineiden osalta sitten käyttöön vaikka etälukiotyöskentely.

Tuleeko ihan ikävä?
-No tulee, ainakin kavereita.

Millaisia tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on?
-Pidän opiskelujen suhteen nyt välivuoden. Lähden Saksaan, Hampuriin, Au pair -työhön ja ehkä sen vuoden aikana minulle hahmottuu tarkemmin missä jatkan opiskeluja.
-Au pair -perhe on jo tiedossa; perhessä on kaksi lasta, 8 -vuotias tyttö ja 9 -vuotias poika.

Mihin ammattiin se jatko-opiskelu voisi sitten johtaa?
-Kieliin ja sitäkautta matkailun alalle. Se on kaikkineen laaja käsite ja tuntuu tällä hetkellä hyvältä vaihtoehdolta.

Entäpä tuleva kesä?
-Lähden Helsinkiin jo ensi viikolla ja siellä minulla on tiedossa kesätöitä.