Uusi leipomo Kakra

Mika Sankari
HARTOLA

Vuohelan Herkun henki ei katoa Kustaantieltä, sillä Eila Saarinen aloittaa siellä gluteenittomien kauratuotteiden leipomisen.
Yrityksen nimi on Kauraleipomo Kakra.
-Nimi tarkoittaa eri murteissa kauraa ja se on helposti mieleenjäävä, Saarinen valaisee.

Tilat ovat entuudestaan tutut, sillä hän on työskennellyt aiemmin Vuohelan Herkun palveluksessa tuotekehittäjänä ja la Kar de Mumman leipomossa Tainionvirran varrella. Hartolassa yrittäjänä aloittaminen tietää myös muuttoa paikkakunnalle Lahdesta puoliso Juha-Pekka Saarisen kanssa.
Yrittäjyys on hänelle uusi asia.
-Toimin tosiaan viisi vuotta Vuohelan Herkun tuotekehittäjänä, joten yritystoiminnan aloittaminen Kustaantiellä tuntuu luonnolliselta. La Kar de Mumman vanhat työntekijät siirtyivät Kuninkaan Porttiin, joten toimitusten aloittaminen sinne tuntuu myös luontevalta. Toiminnan pystytysvaiheessa riittää töitä. Luottavaisin mielin katson tulevaan, tuore yrittäjä sanoo.

Tuotteiden myyntipiste löytyy Kuninkaan Portista viimeistään kesäkuun lopussa.
-Koneiden saavuttua alkaa näytteiden lähettäminen ja jälleenmyyjien etsiminen. Tuotteita alkaa tulla markkinoille tipoittain, mutta syksyllä pitäisi olla jo useampia vaihtoehtoja saatavilla. Selvää on, että myyntikanavia pitää löytää myös Hartolan ulkopuolelta, Saarinen toteaa.

Puhdaskauran lisäksi leipomossa käytetään kotimaisia erikoiskasveja, kuten tattaria ja kvinoaa.
-Kaikkea, mitä on mahdollista saada kotimaisena, hankitaan. Tuotteiden kaurapitoisuus tulee vaihtelemaan 60-100 prosentin tienoilla. Raaka- aineiden laatuun panostetaan eikä palmuöljyä käytetä. Paikallisia raaka- aineita käytetään niin paljon kuin mahdollista ja toivottavasti paikalliset tuottajat ottaisivat myös itse rohkeasti yhteyttä, hän vinkkaa.

Uudelle vuokralaiselle avaimen luovuttanut Kiinteistöosakeyhtiö Vasallin puheenjohtaja Jarkko Fågel kuuntelee tyytyväisenä uuden vuokralaisen suunnitelmia. He näkisivät mieluusti Nelostien varressa tehtaanmyymälän, jossa kaikki Kustaantie 7:ssä toimivat yritykset myisivät tuotteitaan. Verrattain moderneja ja monikäyttöisiä tiloja on saatu vuokrattua, mutta tilaa löytyy vielä. Jospa lumipallo lähtisi pyörimään ja lisää vuokralaisia löytyisi?


Saarinen käynnistää toiminnan yksinyrittäjänä, mutta perheenjäsenet tulevat pian mukaan.

Kuvassa: Eila Saarisen Kauraleipomo Kakra alkaa valmistaa esimerkiksi herkullista vuokaleipää.