Uoti uudistui

Sisääntulo ravintola Uotiin on tätä nykyä ilo silmälle, viimeisten kuukausien aikana tehty sisäremontti on saanut ihmeitä aikaan. Ravintoloitsija Maria Zvereva kertoo, mitä kaikkea ravintolan sisäilmeelle on tehty: verhot on uusittu, samoin pöytäliinat ja valaisimet. Tuolien verhoilut on tehty samaan sävyyn verhojen ja pöytäliinojen kanssa, ison kabinetin vanha matto on peitetty uudella parkettipinnalla ja myös kalusteet kabinetissa uusittu. Kattojen ja seinien pinnat ovat saaneet uuden käsittelyn ja baaritiskillä hohtavat uutuuttaan kuusi oluthanaa, uusi baarikalustus ja tietokoneohjattu kassa. Karaokeasiakas kuulee oman laulunsa soivan entistä parempana, sillä koko karaokelaitteisto on uusittu.  Tämän kaiken tarkkaavainen asiakas näkee omilla silmillään, mutta on paljon muutakin tehty piilossa – keittiön puolella.  Maittavan ruoan valmistamista helpottavat muun muassa uudet työtasot ja pöydät laatikostoineen, jääkaappi, mikro, grilli.

Entisenä lääkärinä Maria toteaa, että keittiö on yhtä tärkeä osa ravintolaa kuin leikkaussali sairaalassa.

–Mitä parempi välineistö, sitä parempi lopputulos!

Remontissa suurena apuna ollut Mikael Gripenberg löysi Uotin uuden ilmeen suunnittelijoiksi alan ammattilaiset Irma ja Matti Lehtokaaren Helsingistä. Suunnitelma oli valmis jo tammikuussa, mutta alkuvuosi meni tarvikkeiden, kankaiden ja kalusteiden hankintaan. Remontin loppurynnistys otettiin huhtikuussa, jolloin toiminta keskittyi yhden viikon ajaksi alakerran pubiin. Jotakin on vielä kesken; alakerran pub, orkesterilava, lasten nurkkaus ja pikkukabinetti ovat uudessa kuosissa vielä toukokuun aikana. Ravintolan ruokalista uusiutuu myös toukokuun aikana.  Ruokalistan kehittämisen pohjalla Maria Zverevalla on selkeä toiminta-ajatus.

–Pyrimme siihen, että menu elää lähiruoan saatavuuden ja vuodenaikojen sesonkituotteiden mukaan. Tässä mielessä toivon kiinteää yhteistyötä alueen tuottajien ja matkailuyrittäjien kanssa. Haluan, että Uotin A’ la Carte listalla näkyy sysmäläinen jälki.

Pidemmän aikavälin remonttisuunnitelmatkin ovat valmiit. Kiinteistön julkisivun kunnostus alkaa syksyllä ja ajan myötä on hotellihuoneiden vuoro.

Maria Zvereva on toiminut ravintoloitsijana Sysmässä nyt vajaan vuoden. Hän on tyytyväinen päätökseensä ryhtyä ravintola-alan yrittäjäksi juuri Sysmässä. Raskaan työn jälkeen paikkakunnalta löytyy hyvät mahdollisuudet rentoutumiseen, hyvin varustettu kirjasto ja loistavat maastot ulkoiluun Atlas-koiran kanssa.  Misha-poika (10 v) viihtyy erinomaisesti koulussa ja Marian mukaan poika on jopa rauhoittunut Pietarista muuton jälkeen. Harmituksen kohteena on tietty se tosiasia, että aviomies Leonid hoitaa vielä silmäklinikkansa praktiikkaa Pietarissa. Hän ehtii kuitenkin käymään Sysmässä joka toinen viikonloppu. Hiukka Mariaa harmittaa sekin, että kielitaito ei riitä vielä baaritikillä työskentelyyn.

–Vaikka tämä on vaikea kieli, uskon seisovani baaritiskin takana varsin pian, vakuuttaa Maria.

Työtä riittää kuitenkin niin Marialle kuin koko henkilökunnalle aamusta iltaan. Maria kehuu estoitta henkilökunnan suhtautumista remonttiin ja työhön ylipäätään. Kaikki tukevat uutta ravintoloitsijaa yritystoiminnan kovassa kilpailussa ja odottavat Maria tavoin runsaasti paikkakuntalaisia tutustumaan paikan uuteen ilmeeseen.
Uotin avajaisia vietetään lauantaina.

KP