Sysmä-päivä palkitsi

Yksi Sysmä-ohjelman identiteettityöryhmä ideoi aikanaan Sysmä-päivän ja se päätettiin pitää vuosittain 13.4.

–Se on hyvä aika. Sysmä alkaa heräillä eloon kesän kynnyksellä, perusteli kunnanjohtaja Marketta Kitkiöjoki valittua ajankohtaa Sysmä-päivän juhlassa viime sunnuntaina.

Kunnanjohtaja selvitteli puheenvuorossaan kunnan nykyisiä ja tulevia isoja hankkeita ja aktiviteetteja. Useimmat niistä liittyvät kunnan matkailun kehittämiseen ja Kitkiöjoki tähdensi asioiden luontevaa etenemistä kuntapäättäjien yhteisillä näkemyksillä.  Tulevista tärkeistä hankkeista Kitkiöjoki nosti esille kelluvien majoitustilojen rakentamishankkeen ja vanhusten tehostetun asumisen kehittämisen. Molempien hankkeiden veturina toimivat yksittäiset rahoittajat. Kunnan vahvaa kulttuuri-imagoa jatkossa vahvistaa Olavi Virran perinteen nostaminen valtakunnalliseen tietoisuuteen.  Ongelmiakin on ja niistä yhdeksi suurimmaksi kunnanjohtaja nimesi taajaman koulujen huonon kunnon sisäilmaongelmineen.

Toimitusjohtaja Juha Harju muisteli juhlapuheessaan lapsuuttaan ja nuoruuttaan Sysmässä. Juhlapaikan teatteritalon tiloissa hän osallistui mm. partiotoimintaan ja nyrkkeilyharjoituksiin.

–Iskuja tuli vastaanotetuksi, mutta siitä on ollut paljon hyötyä elämän varrella, nauratti Harju juhlayleisöä.

Juhlapuhujan lapsuudenkoti sijaitsi Airolassa ja paikka oli monien tapahtumien keskiössä siihen aikaan: meijeri, autokorjaamo, leirintäalue, seppä ja jo silloin Järvisen Liikenteen varikko. Harjun Sysmä-kausi päättyi armeijaan, mutta hän on palannut perheineen lomille paikkakunnalle niin usein kuin mahdollista. Sysmä Neuvottelukunnan puheenjohtajana aloittava Harju kertoi neuvottelukunnan uusista tuulista. Säännöt on päivitetty ja neuvottelukunnan alaisuuteen perustetaan työryhmiä, joiden tehtävät käsittävät mm. vapaa-aikaan, elinkeinoelämään, kulttuuriin ja nuoriin liittyviä kysymyksiä.

–Neuvottelukunta ei tietenkään päätä mitään, mutta se on monen alan osaajista muodostettu resurssipankki, joka antaa ideoita päättäjille paikkakunnan kehittämiseksi.
Juhlapuhujan mielestä Sysmän asiat ovat kuitenkin hyvällä tolalla ja kuntalaiset voivat viettää Sysmä-päivää selkä suorana.

Perinteisesti juhlan yhteydessä on luovutettu Sysmä-tunnustuspalkinto henkilölle, joka on toiminnallaan edistänyt Sysmän tunnetuksi tekemistä. Palkinto luovutettiin tänä vuonna Harmonikkamuseon isälle Tauno Ylöselle. Sysmä Seuran kunniakirjan saajat olivat Aino Hammar, Lea Luts, Mia Kärkkäinen ja Jocke Stjernvall.

Juhlan muusta ohjelmasta vastasivat  Sysmän Voimistelijoiden 5–6-vuotiaiden ryhmä Anu Yli-Talosen johdolla, Lore Luts (piano), Elina Tamminen (piano), Verna Kylmänen (harmonikka) ja Viis Raitilla (Sysmä -aiheiset laulut).  Juhlan juonsi lukiolainen Senni Nieminen.

KP