Työväentalon remontti

Kyösti Piippo
SYSMÄ

Sysmän Työväentalon lattia näyttää tällä hetkellä aika karulta. Lattialankut on revitty pois ja jäljelle on jäänyt isoja kivenlohkareita multaisessa maaperässä. Menossa on mittava remontti salin lattian uusimiseksi.
Yhdistyksen puheenjohtajan Veli-Pekka Koskisen mukaan lattiaremontin lisäksi kiinteistöön asennetaan kolme ilmalämpöpumppua eikä talon pihakaan säästy remontilta.
–Teemme pihalla maansiirtotöitä, joilla kaivetaan vesien kaadot oikeaan suuntaan sekä uusitaan sadevesijärjestelmät.
Koko remontin kustannusarvio on 65.000 euroa ja summaan sisältyvät viemäröinnit ja asfaltointi on jo tehty. Talon edellinen suurempi remontti tehtiin 80- ja 90 -lukujen vaiheessa ja siihen sisältyi muun muassa työväentalon katon korjaus.
Lattiaremontin urakoi Vesan Rakennus ja rempan kimpussa on kaksi miestä. Kaiken pitäisi olla valmista pääsiäiseen mennessä. Vanhaa lattiaa purettaessa mukana oli myös talkooväkeä. Uuden lattian materiaalina käytetään luonnollisesti puuta, järeitä lankkuja.
Remonttirahoitusta on haettu Kotiseutuliitolta, mutta urakka vaatii myös omaa rahaa. Remontti on tehtävä huolella ja sen edistymistä valvoo Lahden museon rakennustarkastaja.
–Rakennus on historiallisesti arvokas, mutta ei kuitenkaan suojeltu kohde, sanoo Veli-Pekka Koskinen.
Jouko Aartolahden mukaan työviksen remontit eivät tähän lopu. Tulevina vuosina remonttia kaipaavat näyttämö ja yläkerran asunto.
Sysmän Eläkkeensaajilla on varsin vilkasta toimintaa ja talo on ollut heidän aktiivisessa käytössään. Yhdistys on ollut maanpaossa vanhan yhteiskoulun ruokalan tiloissa, mutta remontin jälkeen palataan taas kotikentälle.