Tutustumista ja tärkeää infoa Sysmän pelastusasemalla

Ilkka Hörkkö
SYSMÄ

Valtakunnalliseen paloturvallisuusviikkoon liittyen vietettiin lauantaina ympäri Suomea Päivä Paloasemalla -tapahtumaa. Paloturvallisuusviikon teemana on huolehtia jokaisen koti paloturvalliseksi. Sysmän VPK järjesti tapahtuman pelastusasemalla klo 10-14.

Ohjelmassa oli turvallisuustietoutta, alkusammutuskoulutusta, poistumisharjoitus videon muodossa, palomiehen pukeutuminen ja kaluston esittelyä.

Monet kuntalaiset eivät olleet vielä tutustuneet kaksi vuotta sitten käyttöön vihittyyn pelastusasemaan. Ensimmäiselle tutustumiskierrokselle tuli nuoria perheitä pienten lastensa kanssa. Nuorimmille tutustujille jaettiin päähän palomiehen leikkikypärät. Mika Järvinen VPK:sta toivotti osallistujat koronaturvalliselle kierrokselle, joka alkoi kahvilla ja lapsille mehulla.

Samalla osallistujille kerrottiin pelastusasemasta, joka on rakennettu puhdas paloasema -mallin mukaiseksi. Pitämällä puhtaat ja likaiset tilat sekä varusteet erillään toisistaan, pystytään vähentämään tulipalon tai harjoitusten jälkeistä altistusta. Uutta asemalla ovat myös Ruotsin mallin mukaiset sukupuolineutraalit puku- ja peseytymistilat, joita kaikki voivat käyttää säilyttäen yksityisyytensä.

Seuraavaksi lähdettiin tutustumaan kalustoon. Se kiinnosti erityisen paljon lapsia, jotka halusivat tietenkin käydä myös sisällä paloautossa. Uusin autoista oli ollut Sysmän asemalla vasta noin kuukauden. Hyväkuntoinen auto oli kierrätetty Sysmään Lahden Paavolan pääpaloasemalta. Autojen lisäksi vpk:laiset esittelivät monipuolista varustusta, josta kiinnostusta herätti mm. akkukäyttöinen leikkuri. Raskaan työkalun kerrottiin paloittelevan vaikka auton. Leikkureita ja levittimiä tarvitaan esimerkiksi kolaripaikoilla.

Seuraavaksi VPK:n Sami Laakso esitteli sosiaalitiloja ja piti videoitse esityksen turvallisesta poistumisesta. Siinä korostettiin varautumista onnettomuustilanteisiin ja poistumisreittien pitämistä vapaana tavaroista. Muutakin kodin turvallisuustietoa saatiin mm. palovaroittimiin liittyen.
Viimeisenä oli pihalla ollut alkusammutusrasti. Jorma Sainio kertoi erilaisista alkusammuttimista ja esitteli sammuttimen oikeaa käyttöä palon sammuttamisessa. Hän näytti sen myös käytännössä ja pääsipä tutustujatkin kokeilemaan asiaa jauhesammuttimella.

Kuvassa: Sami Laakso esitteli opastuskylttejä.

Jorma Sainio esitteli alkusammutusta.