Hartola mukana talvipyöräilykampanjassa

Mika Sankari
HARTOLA

Valtio on sitoutunut lisäämään kävellen ja pyörällä tehtäviä matkoja vuoteen 2030 mennessä 30 prosentilla.

Seitsemättä kertaa järjestettävä Pyöräilytalvi- kampanja muistuttaa, ettei pyöräily ole talvella mitenkään erikoista tai vaativaa. Se on usein nopein ja hauskin tapa liikkua myös lämpötilan pudottua ja päivien pimennyttyä. Suomen keleihin tottunut ei tarvitse erityisosaamista talvipukeutumiseen.

Talvessa on toki omat haasteensa. Äkkinäiset käännökset ja nopeudenmuutokset liukkailla pinnoilla ovat pääsyyt kaatumisiin.

Viileässä renkaan ilmanpaine laskee, mutta toisaalta hieman pehmeämmällä renkaalla on parempi pito. Nastarenkaat eivät ole välttämättömät, mutta monien mielestä ne tuovat ajamiseen lisää varmuutta, ja niillä voi ajaa hieman vauhdikkaammin.

-Polkupyörien takavalojen käyttö on yli kolminkertaistunut parissa vuodessa, Pyöräliitto kiittelee.

Etuvalo on valkoinen, takavalo punainen. Pienikin tuikku riittää takavaloksi. Siitä tuli pakollinen 1.6.2020. Valoksi kannattaa valita esimerkiksi USB-ladattava led-lamppu. Silloin ei tarvitse jatkuvasti vaihdella paristoja, ja kesken työmatkan sammuvan valon voi ladata, kunhan pistoke on saatavilla. Lampun tarkoituksena ei ole valaista yötä, vaan helpottaa muita kulkijoita havaitsemaan toisensa. Valoa on hyvä käyttää jo päivän hämärtyessä.

Viime viikolla jaettiin tuhansia ilmaisia led-valoja lähes 30 paikkakunnalla.

Hartolassa tekninen toimi organisoi tapahtumaa ja kirjasto hoiti jakelupuolen perjantaina 15. marraskuuta kirjaston aukioloaikana henkilökunnan paikallaollessa. Lamppuja olikin riittävästi eli kymmeniä tarjolla, ja niitä haettiin heidän mukaansa myös perheenjäsenille.

-Hartola on kenties maakunnan aktiivisin pyöräilykunta kokoonsa nähden, tekninen johtaja Janne Myntti miettii.

Kunnassa tullaan järjestämään erilaisia infotilaisuuksia ja tapahtumia mm. koululaisille ja selvittämään mahdollisuuksia ottaa sähköpyörän hankintatuki työsuhde-eduksi. Wellamo-pyöräilyreitti on käytössä talvellakin.

Talvella on myös hyvä ja ruuhkaton tilaisuus huollattaa pyöränsä esimerkiksi Pyöräpalvelu Ari Kääriäisellä.

Talvikilometrikisa lähestyy kovaa kyytiä, ja näillä näkymin ilmoittautuminen avautuu joulukuun alussa. Kisa on osallistujille maksuton, ja sen järjestäjä on Pyöräilykuntien verkosto ry.