Tuoretta kalaa torilla

Kyösti Piippo
SYSMÄ

Ville Ruppa on pysäköinyt autonsa Sysmän torille aamutuimaan ja availee takaluukussa olevia styrox -laatikoita. Laatikoissa aamuverkoilta saadut kuhat ja hauet pitävät melkoista läiskettä.
Ville laski Luotikkaalle jäiden tulon jälkeen verkot ja on alkanut omalta osaltaan vastata tuoreen järvikalan kysyntään ryhtymällä talvilauantaisin kalakauppiaaksi. Taskussa miehellä on kaupallisen kalastajan rekisterilupa.
Ville on ollut ”kalamies” ja vesillä liikkuja pikku pojasta lähtien, sillä koko Rupan perhe kalastaa. Jäillä liikutaan muutoinkin, sillä hän havannoi isä-Matin kanssa tietoja viranomaisille Päijänteen jäätilanteesta.
–Velipoika kävi kalastuskoulun Paraisilla ja oli kalastushommissa mm. Ruotsin myrskyisillä vesillä.
Kalastaminen oli Villelle jokakesäistä hommaa jo ihan poikasena, kun hän veti troolia Käävän Ekin kanssa monena kesänä jäiden lähdöstä jäiden tuloon saakka.
–Muistan, että joskus troolasimme vielä tammikuun puolella.
Päijänteen kalatilanne on Villen mukaan tällä hetkellä ihan kohtalainen. Kuhakanta on hyvä, samoin hauki-, ahven- ja madekanta. Siikaakin alkaa näkyä entistä enemmän. Muikkua on myös, mutta sitä Ville ei kalasta.
Verkkokalastus on Villelle se talvinen kalastusmuoto ja hommassa häntä auttaa elämänkumppani Niina. Vaikka kalareissut ovat päivittäisiä, on kyseessä vain talvinen harrastus, jota hyödynnetään pieneltä osin lauantaisella kalakaupalla.
Villen mieluisin kalastustapa on kuitenkin soutu-uistelu Tenolla tai uistelu moottoriveneellä Inarinjärvellä. Niihin maisemiin suunnataan miesporukalla kerran, pari vuodessa. Parhaana saaliina veneeseen hilattiin 19,2 kiloa painava lohi Tenolla toissa kesänä.
–Viime kesänä jäätiin 13,5 kiloon!
Entäpä se paras kalaherkku?
–Savustettu tai paistettu ahven on ylivoimainen ykkönen. Seuraavina listalla ovat madekeitto ja kuha eri tavoin valmistettuna. Lapin kalat heti rannalla laitettuna ovat vielä asia erikseen.
Ville Ruppa on osallistunut aktiivisesti myös alan järjestötyöhön. Takana on yli kymmenen vuoden putki Sysmän Molskauksen puheenjohtajana ja useita vuosia samassa virassa Sysmän Urheilukalastajissa.

Kuvassa: Ville Ruppa oli osannut laittaa verkot kalojen etupuolelle.