Mediakoulutusta virkamiehille

Kaisa Vigman
SYSMÄ

Mikko Sippola on suurperheen isä Sysmän Taipaleesta. Perheessä on kaksi Sysmän Yhtenäiskoulua käyvää lasta ja Sippola on hyvin tietoinen koulun tämänhetkisestä tilanteesta.
– Molemmat poikani ovat olleet enemmän ja vähemmän kiusattuina koulussa, kumpaakin on kiusannut yksi henkilö. Vanhempi on jo armeijassa, joten tapauksesta on jo aikaa, mutta nuoremman kanssa selviteltiin nyrkkitappelua viimeksi viime syksynä, hän kertoo.
– Sitähän se on pääsääntöisesti ollut, että sanotaan, että ”kyllähän sitä poikaa kiusataan, mutta kun hänkin on vähän sellainen…”
Mikko Sippola toteaa myös jotain, mitä harvemmin vanhemman suusta kuulee.
– Tässä kohtaa on sanottava, että siinä on pieni totuuden siemen. Ei se omakaan ihan syytön ole. Siitä kuitenkin lähdin vähän käyntiin, kun yläkoulun uuden ryhmäjaon myötä kävi niin, että nämä pojat laitettiin vielä samaan ryhmään. Asiaa selitettiin koulukyytien järjestämisellä. Loppujen lopuksi tilanne korjattiin ja tilanne on nyt parempi.
– Koulusta on nyt asiallisesti otettu yhteyttä aina, kun on ollut jotain, hän sanoo.
Erityisen tiukasti Sippola ottaa kantaa kuitenkin siihen, kuinka toisia ihmisiä arvioidaan ulkonäön tai pukeutumisen perusteella. Siitä on omakohtaistakin kokemusta.
– Tykkään käyttää armeijan ylijäämävaatteita, sillä ne ovat mukavia yllä, käytännöllisiä ja halpoja. Tästä syystä minut leimataan julkisilla paikoilla natsiksi. Olen kuitenkin kaukana siitä, hän sanoo.
Keskusteluun liittyy Sippolan yhdeksättä luokkaa käyvä tytär, Anni. Hänen mielestään koulussa ei kiusata ketään. Ainoana ongelmana hän kokee oman luokkansa poikien heittämän ”tyhmän läpän”, joiden vitsikkyyttä toiset eivät ymmärrä. Siitä tulee sanomista.
– Joskus kiusaamisen lähtökohdaksi riittää se, että on vaan eri mieltä toisen kanssa jostain asiasta, Anni sanoo, mutta hän kokee koulunsa turvalliseksi.
– Eihän mikään ole pahempi peto kuin teini toiselle, toteaa isä tyttärensä viereltä sohvalta.
Jos Mikko saisi päättää, mitä seuraavaksi tässä tapahtumaketjussa tapahtuisi, niin hänen mielestään ”nyt olisi aika vetää vähän henkeä ja olla takertumatta yhteen sanaan.”
Hän myös kommentoi MOT:n tapaa uutisoida asioita.
– Tahallinen väärinymmärrys on tämän ajan syöpä! Silti olen sitä mieltä, että olisiko nyt jo aika korvata vt. rehtori ihan oikealla. Ja yleensä ottaen kaikilla viranhaltijoilla olisi hyvä olla jonkin sortin mediakoulutus, ettei tällaistä pääsisi käymään.

Kuvassa: Mikko Sippolaa harmittavat somessa pyörivät ”Hävettää olla sysmäläinen”-kommentit. Itse hän aikoo jatkossakin olla ylpeä sysmäläisyydestään, jonka juuret ovat syvällä Ristelin tilan satojen vuosien takaisessa historiassa.